Simona Ionescu / Redactor Șef

Știați? Un om petrece 6.500 de ore la toaletă

Știați? Un om petrece 6.500 de ore la toaletă
Circa un an și jumătate din viață o petrecem ”pe tron”, adică circa 6.500 de ore, spun specialiștii ONU. Sunt 4,5 miliarde de oameni de pe planetă își fac nevoile în natură.

După ultimele statistici, un sfert dintre români au toaleta în fundul curții. Nici pe planetă situația nu e prea bună.

În fiecare an, la 19 noiembrie, este Ziua Mondială a Toaletei, a decis Organizația Națiunilor Unite (ONU), în 2013. Motivul pentru care există o astfel de zi este criza toaletelor de pe planetă: 4,5 miliarde de oameni nu au wc în casă. Se fac eforturi financiare pentru a se îmbunătăți situația pe planetă.

Știați? Un om petrece 6.500 de ore la toaletă

Poate nu știați, dar există muzee dedicate toaletei, în India și Coreea de Sud, și s-a scris o carte  despre vasul de wc. Mai mult, sculptorul italian Maurizio Cattelan a creat în numele artei un closet din aur de 18 carate, intitulat „America”, perfect funcţional. A fost expus în mai multe orașe din lume.

Muzeul Guggenheim din New York a dezvăluit că ”opera de artă” valorează circa 6 milione de dolari. ”Capodopera” a fost furată anul trecut din Palatul Blenheim (Anglia), casa unde s-a născut Winston Churchill. Deși a fost reținută o persoană, celebrul wc nu a fost găsit încă.

Ce nu știați despre toaletă

Scriitorul francez Roger-Henri Guerrand a scris cartea “O istorie culturală a toaletelor”, din care vă prezentăm câteva lucruri amuzante și neștiute despre toalete, alese de WIRQUIN România.

  • Înainte de apariția primelor latrine publice, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, oamenii obișnuiau să își facă nevoile pe câmp, pe stradă sau oriunde erau feriți de privirile trecătorilor.
  • În secolul al XIII-lea, practica era ”totul în stradă”. Oamenii aruncau apele folosite pe fereastră, și, uneori, se auzeau strigăte de avertisment precum „Păzea, că pică!” sau ”Păzea la apă!”. Erau la modă anecdotele cu persoane de vază ce se treziseră cu conținutul unei oale de noapte în cap.
  • Regele George al II-lea al Marii Britanii a murit pe toaletă. Se întâmpla în anul 1760. Conform relatărilor vremii, regele s-a trezit, și-a băut ciocolata, a intrat în toaletă, după care valetul său a auzit un zgomot ca de accident.
  • După vasele de sticlă și oalele de lut, au apărut așa-numitele scaune perforate. Isabela de Bavaria, soția regelui Carol al VI-lea al Franței, avea un astfel de scaun decorat cu catifea albastră, iar Filip cel Lung comandase un scaun acoperit cu o stofă de lână neagră numită ”oacheșică”.
  • Ludovic al XI-lea dispunea de un „jilț intim”, înconjurat de o perdea, și folosea câlți din in pe post de hârtie igienică.
  • În perioada Renașterii, oalele de noapte se regăsesc până și în inventarele de succesiune. Uneori, oamenii se foloseau de șeminee pentru a-și “ușura pântecele”.
  • Primul pas pe calea igienei publice are loc odată cu decizia contelui de Angiviller ca toți arborii tuia din grădinile Tuileries să fie tăiați, iar, în locul lor, să se construiască latrine unde intrarea costa două parale.
  • În 24 de ore, cantitatea de urină eliminată de un om se ridică la aproximativ 1.250 de grame, ceea ce înseamnă 450 de kilograme pe an.
  • Când tragi apa, consumi aproximativ 6 litri de apă curată.

Cine e bărbatul care l-a „sifonat” pe Bodi la Poliție. Probele care l-au înfundat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre