Simona Ionescu / Redactor Șef

Superstiții despre pâine. Ce să faceți ca să aveți parte de noroc și sănătate

Superstiții despre pâine. Ce să faceți ca să aveți parte de noroc și sănătate
A fost nevoie de mii de ani pentru ca pâinea să ajungă pe masă în forma pe care o știm acum. Ce aveți și ce nu aveți voie să faceți cu pâinea.

Datează din era neolitică și de mii de ani se spune că se păstrează și multe dintre superstițiile despre pâine.

Superstiții mai puțin știute despre pâine. Ce să faceți ca să aveți parte de noroc și sănătate

Una dintre cele mai vechi superstiții spune că nimeni nu are voie să arunce pâinea de pe masă, altfel va rămâne fără spor sau sănătate. Indiferent cât de veche sau uscată ar fi, pâinea nu se pune la gunoi, ci se consumă sau se dă păsărilor cerului. De asemenea, bătrânii consideră că e semn rău dacă înțepați pâinea atunci când este la cuptor să vedeți dacă s-a copt. Pe de altă parte, pâinea nu e bine să fie tăiată folosind cuțitul. Ea se rupe și bucățile se împart membrilor familiei.

Nu puneți pâinea pe masă cu susul în jos

Tot bătrânii susțin că prima bucățică ruptă dintr-o pâine se consumă cu sare, pentru a avea parte de noroc și sănătate. Potrivit unei vechi superstiții, pâinea care se face la prima oră a dimineții trebuie mâncată până seara. În caz contrar, alungați belșugul din casă.

Tot pentru ca bunăstarea să rămână în familie, se recomandă să nu coaceți niciodată o singură pâine. Ce se întâmplă dacă în cuptor două pâinici se lipsesc una de cealaltă? Cel mai bun semn, cineva din familie urmează să se căsătorească. Dacă însă, se vor lipi trei, e semn rău, de moarte. Nu așezați niciodată pe masă pâinea cu susul în jos, spun bătrânii, pentru că atrageți ghinionul.

Fetele necăsătorite e bine să mănânce coaja pâinii

Tot tradiția spune că fetele necăsătorite e bine să mănânce coaja pâinii, pentru a fi mereu curtate. Cine consumă colțul de la pâine are toate șansele să fie iubit de soacră. Sub nici o formă o fată nemăritată să nu mănânce ultima bucată de pâine pentru că nu-și va mai găsi sortitul. Nu în ultimul rând se spune că o felie de pâine căzută de pe masă anunță sosirea musafirilor.

Sursă foto: sensodays

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre