Simona Ionescu / Redactor Șef

Tablou de milioane de dolari, spălat ca „un covor”. Ce a urmat depășește orice imaginație

Tablou de milioane de dolari, spălat ca „un covor”. Ce a urmat depășește orice imaginație
Un tablou care valora milioane de dolari a fost spălat de o gospodină, fix precum „un covor”. Ceea ce a urmat la ani distanță depășește orice imaginație.

La începutul anilor ’60, mai exact în 1962, o gospodină din Pompeii a primit cadou de la soțul ei. negustor de vechituri, două pânze ciudate, luate dintr-un subsol al unei case de pe insula Capri. Pe unul dintre ele înrămat și l-a făcut tablou. Bărbatul, pe numele lui Luigi Lo Rosso, nu a dat mare atenție descoperirii la momentul respectiv, presupunând că a găsit 2 vechituri care costau câțiva dolari fiecare. 

La 60 de ani distanță însă, fiul celor doi, Andrea, a povestit întreaga întâmplare, care a luat proporții nebănuite. 

„Când mama l-a agățat pe perete pentru a decora casa, redenumindu-l «Zgârietura» din cauza ciudățeniei feței femeii reprezentate, eu nici măcar nu eram născut”, a declarat Andrea pentru o publicație. 

Bărbatul a recuperat două pânze, iar nevasta le-a spălat cu detergent 

Fără să știe ce face, femeia a strâmbat din nas când a văzut pânzele aduse acasă de soț. Pentru că erau un cadou, a făcut totuși un efort și le-a spălat. 

„Ambele erau acoperite cu pământ și var, iar mama le-a întins și le-a spălat cu detergent, ca pe niște covoare”, a dezvăluit fiul celor doi. 

Andrea Lo Rosso cu pictura pe care experții cred că este un original de Picasso; familia cu opera de artă în fundal.
Foto: People

Ulterior, unul dintre tablouri a fost înrămat simplu și ținut în casa timp de 50 de ani. Ulterior, a fost mutat la micul restaurant al celor doi, fiind considerat prea urât pentru a fi vândut. 

Andrea, al cărui tată a decedat între timp, a spus că mama sa „nu a vrut să păstreze” pictura și „spunea mereu că este oribilă”. 

Tabloul era un Picasso 

Când Andrea a fost suficient de mare încât să devină pasionat de artă, a început să cerceteze, căci i se părea cunoscută semnătura de pe tablou. Într-un final, a constatat cu stupoare că avea în casă un tablou ce părea al lui Picasso. 

Deși Luigi nu știa cine era Picasso și nu a apreciat valoarea lucrării, fiul său, Andrea Lo Rosso și-a dat seama că într-adevăr avea dreptate.  Se crede că pictura în cauză este un portret al fotografei și poetei franceze Dora Maar, iubita lui Picasso. Tabloul asimetric, ce prezintă caracteristica semnătură a lui Picasso, înfățișează o femeie cu părul castaniu, purtând o rochie albastră și ruj roșu.

Opera valorează 6,6 milioane de Euro 

Dr. Cinzia Altieri, expert în grafologie, a confirmat autenticitatea semnăturii, iar președintele Fundației Arcadia a declarat că tabloul este cu siguranță original. Astfel, valoarea sa a fost calculată la aproximativ 6,6 milioane de euro, conform The Guardian. 

Deși familia nu este interesată să profite financiar de pe urma picturii, ei doresc să o prezinte Fundației Picasso pentru o evaluare mai amănunțită, după ce biroul din Malaga a fost sceptic în privința autenticității sale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri