Simona Ionescu / Redactor Șef

Tatăl fetei ucise de urs în Munții Bucegi, declarații tulburătoare. Ce a făcut băiatul care o însoțea!

Tatăl fetei ucise de urs în Munții Bucegi, declarații tulburătoare. Ce a făcut băiatul care o însoțea!
Tatăl Dianei Maria, fata ucisă de urs în Munții Bucegi, a acordat un interviu presei din Belgia. În ziua în care și-a văzut fiica moartă, cei doi trebuiau să facă parașutism.

Marian Cazacu, tatăl Dianei Maria venise în țară să-și vadă fiica. Cei doi plănuiseră să facă parașutism chiar în ziua în care părintele s-a dus să-și recunoască copila moartă. Un urs i-a curmat existența. 

9 iulie va rămâne cea mai neagră zi din viața familiei Dianei Maria. Tatăl copilei de 19 ani locuiește în Gingelom, Belgia și hotărâse cu fiica lui să se întâlnească pe 11 mai și să facă parașutism. Au făcut-o, dar nu așa cum au plănuit, pentru că tatăl a vărsat lacrimi grele la căpătâiul singurului copil. Bărbatul a dat un interviu presei din Belgia, în care a povestit, cu sufletul sfâșiat despre ultima întâlnire cu fiica sa.

„Eram deja în România în momentul în care m-a sunat o rudă să-mi spună 

După ce Marian Cazacu a decis să locuiască în Belgia, fiica sa a rămas în România. Cei doi au păstrat însă aceeași relație strânsă, iar Crăciunul l-au sărbătorit împreună, la Limburg. În luna iulie, bărbatul a venit în România pentru a merge cu fiica sa să facă parașutism. Au decis să se întâlnească pe data de 11 iulie și nici o piedică nu părea să apară. Pe 9 iulie însă, tânăra a murit în Munții Bucegi, după ce a fost atacată de un urs. Pe aceeași dată, Marian Cazacu a primit vestea tragediei. „Eram deja în România în momentul în care m-a sunat o rudă să-mi spună că Diana Maria a murit din cauza atacului unui urs. Un lucru inimaginabil.

„Sâmbătă am înmormântat-o, iar o zi mai târziu eram din nou în Gingelom în Belgia”

Tatăl Dianei Maria nu își poate reveni după moartea fiicei sale

Timp de două zile am plâns. Nu-mi venea să cred”, a mărturisit bărbatul. S-au reîntâlnit așa cum au promis pe 11 iulie, doar că în alte condiții. Tatăl a fost chemat să-și recunoască fiica. Și să o îmbrățișeze pentru ultima dată. După înmormântare, cu sufletul sfâșiat, bărbatul s-a reîntors în Belgia. 

„Singurul meu scop în viață”

În locuința sa din străinătate, Marian a pus fotografiile fiicei sale, alături de lumânări și un buchet de flori proaspete. Așa cum îi plăceau ei…  „Avea 19 ani și tocmai absolvise. Diana Maria avusese ani tulburi, dar acum lucrurile se îmbunătățiseră.

Era în curs de a-și obține permisul de conducere și acum avea o pauză înainte de a-și continua studiile. Tocmai se decisese să urmeze școala de pilotaj, așa cum îmi doream atât de mult pentru ea. Diana Maria era singura mea fiică. Singurul meu scop în viață. Am fost atât de mândru de ea”, a mărturisit acesta cu glasul înecat de lacrimi.

„Fiica mea a intrat în panică, a început să țipe și a sunat la serviciile de urgență”

Diana Maria, fata de 19 ani, care și-a găsit sfârșitul în Munții Bucegi

Potrivit declarațiilor lui Marian Cazacu, traseul pe care fiica sa și prietenul acesta l-au urmat era marcat ca fiind sigur. Atunci când ursul și-a făcut apariția, „prietenul Dianei Maria a vrut să ocolească cu grijă animalul, dar fiica mea a intrat în panică, a început să țipe și a sunat la serviciile de urgență”.

Ulterior, fata și-a scos rucsacul, l-a aruncat în urs și a început să alerge. „În cele din urmă, ursul a reușit să o prindă de picior. Prietenul ei mergea în direcția opusă și făcea zgomot pentru a distrage atenția animalului”, a mai dezvăluit părintele îndurerat.

„A împins-o acel urs sau s-a împiedicat ea?”

Din nefericire, ursul a prins-o pe fată și a târât-o, dar la un moment dat, susține Cazacu, a reușit să scape din strânsoarea lui.

„Apoi a căzut într-o râpă adâncă de aproximativ 100 de metri. A împins-o acel urs sau s-a împiedicat ea? Nu știu”, a spus tatăl îndurerat. Diana Maria a fost găsită în râpă, iar animalul era lângă ea. „Un vânător a trebuit să-l omoare pentru că nu puteau ajunge până la ea. Atât de agresiv era ursul.

Vânătorul care a ucis ursul are acum și el probleme pentru că este un animal protejat în România. Este viața unui urs mai importantă decât cea a unui om? Totuși, din cauza a ceea ce i s-a întâmplat fiicei mele, acum vor încerca să schimbe legea”, a mărturisit Marian Cazacu.

„Este o fatalitate”

Potrivit medicilor legiști, nu atacul ursului a fost cel care a ucis-o, ci căzătura în râpă…

Potrivit informațiilor oferite de Frederik Thoelen, biolog la Centrul de ajutor pentru natură Oudsbergen din Belgia, ce i s-a întâmplat tinerei pare o fatalitate…

„Dacă știți câte mii de oameni din Europa merg în fiecare zi în drumeții într-o zonă în care trăiesc urși, numărul accidentelor cu un urs este foarte scăzut… (…) În România, de exemplu, ai adesea situații în care urșii vin să golească coșurile de gunoi de pe străzi sau chiar să ia mâncare de la turiști. Un urs își poate pierde atunci frica naturală și poate ataca.

Din moment ce nu este cazul în această situație, pare o fatalitate foarte rară. Dacă întâlnești un urs, este întotdeauna recomandat să stai cât mai nemișcat posibil și să te comporți ca mortul. Dar în practică, desigur, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut. Instinctul preia controlul și atunci nu este natural să nu intri în panică. A reacționat ursul la asta?”, a menționat specialistul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre