Simona Ionescu / Redactor Șef

Teatru în curtea casei bunicilor. Cine e tânărul care transformă Zalăul într-un oraș cultural

Teatru în curtea casei bunicilor. Cine e tânărul care transformă Zalăul într-un oraș cultural
Dacă ești unul din cei aproximativ 60.000 de locuitori ai orașului Zalău, știi că nu ai unde să mergi la cinematograf și nici la teatru. Așa ceva pur și simplu nu există aici. Dacă nu ești din Zalău, gândește-te cum e să nu poți vedea, toată viața ta, un spectacol. (E studiat, majoritatea locuitorilor unei localități, nu o părăsesc niciodată.) Nu la fel au stat lucrurile în cazul lui Darius. El a avut o viziune, și-a urmat visul, și, cu ambiție, schimbă Zalăul.

În urmă cu doi ani, Darius Prodan era student la Actorie, la Sibiu. Viziunea lui a fost să aducă teatrul ”acasă”. A vrut să le ofere tinerilor din orașul său acces la acest tip de act cultural. Gândul tânărului care are acum 22 de ani a fost că, dacă oferă generației sale acte culturale de calitate, tinerii se vor întoarce în Zalău după terminarea studiilor, abandonând ideea de a se stabili în alte orașe. A reușit să coaguleze o comunitate în jurul teatrului.

O idee simplă și genială

Acum doi ani, Darius și-a facut o asociație pe care a numit-o ProTeatru, și a ”împrumutat” curtea bunicilor (aceștia fiind plecați în Italia), unde a construit o scenă de spectacole, din cele mai accesibime materiale – paleți din construcții. A început să țină, pe scena din curtea casei în care a crescut, spectacole cu colegii săi de la Facultatea de Teatru din Sibiu.

Proiectul a primit și un nume, peste un an: Curtea Actorilor. Între timp, au apărut 50 de voluntari, o tânără designer care a creat căni și tricouri branduite, care sunt vândute pentru a atrage o minimă finanțare. Asta pentru că atragerea de sponsori a fost anevoioasă la început, și este inclusiv în continuare.

“Am plecat la drum un buget de 4000 ron, adunati de la sponsori. Accesul la primele spectacole a fost gratuit pentru ca era important ca lumea sa vina si sa vada despre ce e vorba”, a povestit Darius pentru Urban.ro.

S-a dus vorba despre spectacolele din curtea unei case

Cel mai greu i-a fost să îi convingă pe antreprenorii locali să îl sponsorizeze. Nici măcar nu știa cum să îi abordeze. Dar a perseverat, a învățat pe parcurs, din fiecare întâlnire. Chiar și atunci când era refuzat considera că are ceva de câștigat. Experiență. Și încă ceva. Lumea a început să vorbească despre tânărul actor care avea un proiect ieșit din comun. Era cea mai bună reclamă.

Voluntarii au început să facă reclamă spectacolelor de teatru în școli. Primele reprezentanții au fost cu acces gratuit. Lucrurile s-au legat minunat. Până la finele anului trecut, Curtea Artiștilor a găzduit 80 de evenimente artistice. Au fost concerte, spectacole de teatru și de stand-up,  ateliere pentru copii.

Vestea despre Curtea Artiștilor a ajuns și la Primărie, iar edilii au înțeles importanța comunitară a proiectului tânărului actor. Astfel, la începutul acestui an, municipalitatea i-a alocat proiectului acestuia ”un acoperiș deasupra capului ” – un  centru termic dezafectat, pe care îl poate folosi, conform contractului, timp de 10 ani. Aici tânărul vrea să facă un laborator de teatru neconvențional, mai arată sursa citată.

”Greii” scenelor naționale vor performa la Zalău, vara aceasta

Și Centrul de Cultura si Arta al Județului Salaj a aderat la proiect, astfel că, de la 1 iulie, se reiau spectacolele în curtea bunicilor lui Darius devenită Curtea Artiștilor.

Totul a fost pregătit în conformitate cu noile reglementări sanitare. “Avem locurile din gradenă distanțate, am adăugat scaune, vor fi cam 100 de locuri pentru fiecare reprezentație. Biletele le vindem pe https://www.entertix.ro/, costă între 20 și 75 de ron, în funcție de fee-ul artistului. Avem și un program de abonamente pentru 200 ron pentru 10 spectacole într-o lună, indiferent de costul spectacolului, adică inclusiv pentru actorii mari de la București”, a mai declarat tânărul jurnaliștilor de la Urban.ro.

Mari artiști naționali vor urca pe scena improvizată în curtea casei bunicilor lui Darius din Zalău. Printre aceștia: Maia Morgenstern cu “Nu sunt eu”, Răzvan Vasilescu și Matei Constantin cu “Creditul”, Florin Piersic Jr. cu “Freak Show”, Alex Ștefănescu cu “9 piese remixate”. În plus, luna aceasta, Darius Prodan și-a inscris proiectul la Bursa de Spectacole de la Festivalul Internațional de la Sibiu.

Deși nu asta era miza, Darius Prodan a devenit celebru în Zalău cu proiectul său din curtea copilăriei. Oamenii și copiii îl opresc pe stradă, îl felicită și îl întreabă dacă pot ajuta cu ceva. Încă nu se înghesuie sponsorii, însă tânărul actor este optimist. În schimb, a început să fie căutat de impresari care îi propun să găzduiască diverse show-uri în Curtea Artiștilor.

Sursa foto: Instagram / Darius Prodan, Pro Teatru

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre