Simona Ionescu / Redactor Șef

Tragica poveste a lui Teo Trandafir: „Eu nu mai știam dacă sunt bărbat sau femeie”

Tragica poveste a lui Teo Trandafir: „Eu nu mai știam dacă sunt bărbat sau femeie”
Teo Trandafir este una dintre cele mai îndrăgite vedete din România. Cu o experiență în televiziune întinsă pe decenii, vedeta a ajuns un exemplu de mod de viață. Nu puține însă au fost momentele care au pus-o la grea încercare.

Unul din acesta a fost în ianuarie 2011, când îndrăgita vedetă Teo Trandafir a ajuns la un pas de moarte. Conștientă parțial de gravitatea situației, a încercat să amâne telefonul la ambulanță, de rușine. Nu voia să fie percepută ca o vedetă care face fițe și „sună la ambulanță ca la taxi”, asta după ce, anterior, o mai văzuseră medicii și nu i-au pus diagnosticul corect. Momentele prin care a trecut atunci au fost cutremurătoare.

Practic, timp de 100 de zile nu s-a dat jos din patul de spital. O perioadă a fost în comă. A avut momente în care nu știa cine e, dacă e femeie sau bărbat. A avut însă parte de adevărați îngeri păzitori. Unul din ei a fost fostul ei angajator, patronul PRO TV, cu care, în momentul în care s-au întâmplat toate, Teo nu își vorbea, existând o mare supărare între ei.

Teo Trandafir, pregătită de tată să dea la Medicină

Invitată la „Un PODCAST mișto By Bursucu’”, Teo Trandafir a rememorat momentele cruciale prin care a trecut în urmă cu exact 13 ani. Puțină lume știe că Teo Trandafir nu este străină de lumea medicală. Practic toată copilăria ei, tatăl a pregătit-o ca să dea la Facultatea de Medicină, însă, în final, ea a ales altceva.

Medic, acesta și-a dorit enorm ca fiica sa să îi cale ce urme. „Am fotografii cu mine în spitale, de la 6 – 7 ani, ani, lângă tata”, își amintește vedeta. Cunoștințele medicale dobândite de mică de la tatăl său i-au salvat viața atunci când a fost cazul.

Tatăl lui Teo Trandafir și-a crescut fiica pentru a deveni la rându-i medic, ca și el (arhivă)

În 2011 Teo Trandafir s-a ales cu o piatră la fiere, care nu a fost descoperită de medicii care au investigat-o și care a plecat pe canalul coledoc (n.r. – canalul prin care se varsă fierea în duoden_ și a blocat pancreasul. În timp ce pancreasul ei încerca să topească piatra, practic tot acidul produs, maxim de otrăvitor, s-a dus în sânge. „Când am sunat la Urgențe (n.r., a doua oară în 24 de ore) am știut ce să spun, nu că mă doare stomacul”, își amintește vedeta.

Teo Trandafir a amânat să sune după salvare, ca să nu pară o vedetă fițoasă

În ziua precedentă, Teo Trandafir a sunat la salvare. Medicii au venit, au verificat-o, i-au făcut ecografie în aceeași zi și au plecat, fără să descopere piatra care bloca pancreasul și fără să îi pună diagnosticul corect. Au urmat șapte ore, în care vedeta de televiziune a îndurat dureri cumplite, doar pentru a nu părea „fițoasă și arogantă”.

Asta se întâmpla în timp ce își reproșa singură că dacă ar contacta din nou medicii, după ce o investigaseră deja, ar „suna la salvare ca la taxi”.

„Îmi era frică să nu mă eticheteze lumea, să nu deranjez oamenii ăia. Și am stat. Și asta era să mă cam coste viața”, își amintește vedeta. După șapte ore, durerile erau așa de mari încât nu a mai rezistat și a pus mâna pe telefon. În momentul în care a sunat din nou ambulanța, i-a spus medicului „mă doare-n bară (n. în spatele abdomenului)”, punându-și, singură, diagnosticul corect.

„Obsesia mea era să nu-mi pierd papucii”

Starea vedetei era așa gravă, încât amintirile de atunci îi sunt vagi. „Îmi aduc aminte 2 ambulanțe, că eram în cămașă de noapte și că obsesia mea era să nu-mi pierd papucii. Cine știe unde m-or duce ăștia, să am papucii în picioare. Urma să nu am nevoie de papuci 100 de zile, căci eu, 100 de zile nu m-an dat jos din pat. Acolo mă spălau, acolo mă îngrijeau.

Teo și Bursucul
Teo Trandafir a rememorat momentul în care era să moară din cauza unei pietre la splină, nedescoperită de medicii români, în podcastul lui Bursucu (captură video, YouTube)

Mie acolo, vienezii mi-au spus așa: aparatura pe care o vedeți aici, era valabilă și acum 10 ani. Noi am înțeles că boala dumneavoastră se tratează doar dacă vă ținem cât mai mult în viață. Cu infecție, cu alea, cu 4 antibiotice. Dar eu a trebuit să trăiesc un timp ca să fiu operabilă, eligibilă. Dacă mă tăiau din prima… nu”, a mai declarat vedeta în podcastul lui Bursucu’.

Adrian Sârbu a aranjat transferul vedetei la spitalul din Viena

Povestea nu e așa simplă. Odată ajunsă la spital în România, au durat câteva zile până s-a aranjat transferul la Viena. Cel care a intervenit a fost fostul ei angajator, Adrian Sârbu, patronului PRO TV. Abia când l-a văzut la căpătâiul patului ei de spital, Teo Trandafir a realizat cât de gravă era situația ei medicală. Cei doi erau practic certați, nu își mai vorbeau de 6 ani.

„La mijlocul acestui interval am mai vorbit 30 de secunde. I-am dat un telefon și am recunoscut că i-am greșit. Mi-a răspuns din prima, eu nici nu credeam că mai are numărul meu: Da, Teo. Voiam să vă spun că v-am greșit, că m-am purtat cum nu mai sunt de acord. Nu vreau să mă angajați, i-am spus. Ești OK, Teo, mi-a spus, și asta a fost tot”, își amintește vedeta.

La trei ani distanță s-a trezit cu Adrian Sârbu la ea la spital. Practic, i-a auzit vocea: „Orice ar fi, o luăm de aici”.

„Asistentele mi-au dat un strugurel. Ca să vadă vienezii că avem și noi”

Pe lângă faptul că era în stare critică și, practic, pe moarte, Dumnezeu i-a mai dat un „hop” lui Teo Trandafir în momentul transferului la Viena: nu pleca avionul. Plecarea la Viena s-a făcut cu două aeronave private, închiriate de Adrian Sârbu. Într-unul a călătorit Teo Trandafir cu echipa de medici de la SMURD, în celălalt, fostul ei angajator cu echipa sa.

Adrian Sârbu rămâne fără oameni. Aproximativ 10 au ales să părăsească televiziunea
Adrian Sârbu a închiriat două avioane private pentru transferul lui Teo Trandafir la spitalul din Viena (Instagram)

Avionul acestuia a apucat să decoleze, cel cu Teo, însă, nu, din cauza ceții, plecarea ei fiind întârziată. Vedeta își amintește un schimb de replici cu Sârbu, în timp ce se pregătea transferul ei: „I-am spus: Eu nu vreau să plec. Te întreabă cineva?!, mi-a răspuns el. Eu eram conștientă că e nasoală rău, din moment ce a venit el”.

Teo Trandafir păstrează o amintire puternica din spitalul românesc. Era, evident, îngrijorată referitor la posibilitatea de salvare de către medici austrieci. „Le întrebam pe asistente dacă cei din Viena vor ști ce să îmi facă. Și mi-au făcut cadou, nu am să uit niciodată, un strugurel. Ca să vadă ăia că avem și noi. M-am dus cu strugurelul la Viena și l-am folosit”, a mai povestit Teo Trandafir.

„Eu nu mai știam dacă sunt bărbat sau femeie”

Avionul cu care a ajuns Teo Trandafir la Viena, a avut probleme și la aterizare, tot din cauza vremii. Într-un final, urcată în ambulanță, pentru a fi dusă la spital, a avut parte de o călătorie în care nu a putut să i se administreze perfuzia, din cauza dimensiunii prea mici a spațiului din mașină. Iar drumurile pe care a mers au zdruncinat-o rău: „De atunci nu mai spun niciodată că doar în România…”.

Odată internată la Viena, pentru Teo Trandafir au urmat 100 de zile în care nu a pus piciorul jos din pat. Amintirile sunt incomplete și șocante: „Ce mi s-a părut extraordinar s-a întâmplat într-o zi. Era un medic care venea săptămânal. Într-o zi l-am întrebat dacă ne mai văzuserăm. El mi-a spus că da. Eu îi recunoșteam vocea și cizmele. Era dr. Ovidiu Peneș cu care am făcut zeci de emisiuni medicale”.

În cele 100 de zile de spitalizare a uitat cum se vorbește românește, uitase cum o cheamă, de când e  acolo. „Eu nu mai știam dacă sunt bărbat sau femeie. (…) M-am trezit după una dintre operații, poate după cea cu coma, și mă întrebam cine sunt, ce caut aici, câți ani am, cum se numesc culorile, cum se numesc oamenii, cum mă numesc eu? Am copii, am părinți? Primul lucru pe care mi l-am amintit a fost George Clooney. I-am văzut poza și mi-am amintit numele”, a mai povestit Teo Trandafir în podcastul menționat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre