Simona Ionescu / Redactor Șef

Teoria „morbidă” care explică de ce extratereștrii nu ne-au contactat pe Pământ. Ce spun specialiștii

Teoria „morbidă” care explică de ce extratereștrii nu ne-au contactat pe Pământ. Ce spun specialiștii
Speculațiile potrivit cărora există o formă de viață extraterestră dincolo de planeta noastră datează încă din Grecia și Roma antică, însă aceștia nu ne-au contactat încă. Specialiștii spun care e motivul.

De ce omenirea nu a descoperit încă în mod oficial semne ale unei civilizații extraterestre undeva în Univers? Specialiștii estimează că o singură explozie de raze gamma ar putea „steriliza” 10% din galaxie.

Un om de știință a dezvăluit un scenariu probabil și anume că civilizațiile extraterestre au fost distruse de explozii de raze gamma (GRB). Acestea sunt explozii energetice care au fost observate în galaxii îndepărtate și care au loc atunci când nucleul unei stele masive rămâne fără combustibil nuclear și se prăbușește sub propria greutate.

Declanșând o „supernovă” masivă de radiații. „Este un fascicul foarte bine focalizat. steriliza aproximativ 10% din planetele din galaxie. Este doar una dintre multele explicații posibile, oarecum morbidă, presupun”, a declarat pentru DailyMail.com profesorul de astronomie dr. Frederick Walter.

„Cea mai puternică clasă de explozii din Univers”

NASA numește exploziile de raze gamma „cea mai puternică clasă de explozii din univers”. O explozie tipică livrează un fascicul strălucitor de energie dirijată: de un chintilion (un 1 urmat de 19 zerouri) de ori mai mare decât strălucirea soarelui nostru. Adică, mai mult decât suficient pentru a arde o civilizație extraterestră și a o face să dispară de pe locul său în galaxie.

Din fericire, pe baza deceniilor de cercetare efectuate de Observatorul orbital Compton Gamma-Ray al NASA, exploziile de raze gamma sunt relativ rare în galaxia noastră, Calea Lactee. Când satelitul Compton a fost lansat în 1991, cercetătorii NASA se așteptau să vadă mai multe GRB-uri provenind din discul nostru galactic în formă de clătită.

Dar aceste evenimente explozive de tip „supernove” erau mult mai frecvente în galaxii mai tinere și îndepărtate, încă fierbinți în procesul de formare de noi stele sau, în cazul GRB-urilor de lungă durată, de transformare a stelelor în colaps în găuri negre.

„Există o explozie de raze gamma la fiecare 100 de milioane de ani”

„Se estimează că există o explozie de raze gamma la fiecare 100 de milioane de ani sau cam așa ceva, în orice galaxie. Pe parcursul unui miliard de ani, în medie, te-ai putea aștepta ca un număr semnificativ de civilizații să fie eradicate, în cazul în care acestea ar exista. ”, potrivit dr. Walter, care a predat un curs despre căutarea vieții extraterestre la Universitatea Stony Brook din New York.

Alte estimări au sugerat că exploziile de raze gamma ar putea avea loc la o frecvență de până la o dată la 10 milioane de ani pentru fiecare galaxie. Dar oricare dintre aceste intervale ar însemna că multe specii extraterestre ar putea fi distruse înainte de a avea șansa de a explora mult spațiul.

Astronomul de la Stony Brook a subliniat că planeta Pământ are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani și că a fost nevoie de aproape tot atâta timp pentru a evolua singura specie avansată din punct de vedere tehnologic despre care omenirea are în prezent dovezi: umanitatea însăși.

Între 45-450 de evenimente GRB locale în istoria Pământului

Această imagine furnizată de NASA la 14 octombrie 2022 arată Telescopul cu raze X Swift care surprinde strălucirea ulterioară a GRB 221009A la aproximativ o oră după ce a fost detectat pentru prima dată

Asta ar însemna că, asemenea unui joc de ruletă rusească, se estimează că în Calea Lactee au avut loc între 45 și 450 de evenimente GRB locale în istoria Pământului. Deși aceste explozii de supernove pot fi apocaliptice și mortale, dr. Walter a afirmat că orice amenințare potențială la adresa omenirii din partea unui GRB „nu trebuie să ne îngrijoreze”. „Sunt rare și sunt direcționate, ceea ce le face mult mai puțin probabile să lovească Pământul. Și, nu este ceva pentru care te poți pregăti”, a spus astronomul.

Exploziile de raze gamma au fost înregistrate pentru prima dată în 1967, prin intermediul unei perechi de sateliți americani Vela, care funcționau pentru a detecta dovezi ale unor eventuale teste nucleare sovietice care ar fi putut fi efectuate în ciuda Tratatului de interzicere a testelor nucleare din 1963. Doi ani mai târziu, aceste explozii ciudate au fost observate de o echipă de la Laboratorul Național Los Alamos, care mai târziu a înființat grupul de astronomie cu raze gamma al laboratorului.

„Dacă trăiești în apă nu te vei juca cu electricitatea”

Fizicianul Stephen Webb de la Universitatea din Portsmouth a remarcat că este o specie acvatică foarte avansată de pe o altă lume, precum balenele sau delfinii de aici de pe Pământ, care ar fi puțin probabil să dezvolte tehnologia necesară pentru călătoria în spațiu, în ciuda creierelor mari și a abilităților sociale puternice.

„Dacă trăiești sub apă, nu te vei juca cu electricitatea”, a declarat el pentru DailyMail. Os civilizație înțeleaptă ar putea decide pur și simplu că „poate nu merită să călătorească între stele și să caute alți extratereștri”, a spus dr. Walter. Dar ar alege în schimb să se „concentreze spre interior” și să își formeze propria „mică utopie” pe lumea lor de origine.

Dar una dintre cele mai comune teorii, în rândul fizicienilor și astronomilor, potrivit dr. Walter, este că civilizațiile avansate tehnologic ar putea fi universal predispuse să se sinucidă. Fie prin proastă gestionare, lăcomie, război sau mai rău.

„Dacă civilizațiile tind să evolueze în același mod în care au evoluat pe planeta noastră, atunci acest lucru va lovi pe toată lumea”

„Uitați-vă în jur, știți? Poluăm atmosfera. Facem să se pună la îndoială dacă vom mai avea o civilizație viabilă peste un secol, dacă nu facem ceva drastic. Dacă civilizațiile tind să evolueze în același mod în care au evoluat pe planeta noastră, atunci acest lucru va lovi pe toată lumea. Tehnologia noastră depășește înțelepciunea noastră, probabil. Cred că aceasta este teoria principală. Dar, uite, totul este o speculație Avem un singur exemplu: Noi suntem”, a mai spus dr. Walter.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre