Simona Ionescu / Redactor Șef

Tokyo, un oraș al contrastelor care merită descoperit pas cu pas

Tokyo, un oraș al contrastelor care merită descoperit pas cu pas
Ghidurile turistice sunt pline de sfaturi pentru turiștii care ajung în Tokyo. De ce trebuie să ajungă aici, ce să viziteze în mod obligatoriu etc. capitala Japoniei conduce topul celor mai populare destinații turistice potrivit TripAdvisor.

Tokyo este capitala Japoniei și cea mai populată metropolă din lume. Practic, are 23 de cartiere centrale și mai multe orașe și sate la vest de centrul orașului, iar insulele Izu și Ogasawara fac parte, de asemenea, din Tokyo. Un mic oraș castel în Evul Mediu, Tokyo a devenit centrul politic al Japoniei în 1603. Iar numai câteva decenii mai târziu era cel mai mare oraș din lume. Tokyo înseamnă „Capitala de Est”.

Astăzi, Tokyo oferă vizitatorilor săi o gamă aparent nelimitată de cumpărături, divertisment, cultură și gastronomie. Istoria orașului poate fi apreciată în cartiere precum Asakusa  și în multe muze, temple istorice și grădini fabuloase. Nu e de ratat Muntele Fuji. La doar o scurtă călătorie de oraș, acest vârf maiestuos simbolizează frumusețea nealterată a Japoniei și oferă un refugiu liniștit din viața agitată a orașului.

Mâncarea din Tokyo – o revelație în orașul cu cele mai multe stele Michelin

Tokyo este un gigant gastronomic venerat la nivel global pentru scena sa alimentară de neegalat. Are cele mai multe restaurante cu stele Michelin comparativ cu orice alt oraș. Atracția culinară a orașului depășește cu mult unitățile sale cu stele.

În localurile de ramen, celebra supă perfecționată de-a lungul anilor, este un secret păzit cu strășnicie. Oferta de sushi e greu de egalat. Chiar și piața exterioară Tsukiji oferă sashimi care transformă peștii capturați în aceeași zi  într-un deliciu culinar. În Tokyo veți întâlni o îmbinare între inovație și tradiție culinară unică. De la pub-uri izakaya care servesc yakitori la camioane alimentare care oferă alimente fusion, fiecare colț dezvăluie o narațiune culinară unică.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie (@stefatty_)

Practic, toți turiștii care au fost acolo spun același lucru: Tokyo nu doar hrănește ci te scufundă într-o cultură în care mâncarea este inima societății, făcând scena sa alimentară cu adevărat excepțională, arată Cityunscripted.

Izakayas, versiunea japoneză a unui gastropub casual, sunt o piatră de temelie a scenei culinare din Tokyo. Sunt locuri unde se intersectează mâncarea și băutura delicioase, atmosfera lejeră și cultura japoneză străveche. Aici, prietenii, familiile și colegii de muncă se adună pentru a savura de la frigărui yakitori la grătar până la mâncăruri fierbinți savuroase, toate concepute pentru a completa băuturile.

Palatul Imperial își deschide grădinile două zile pe an

Atracția principală a cartierului Marunouchi din Tokyo este Palatul Imperial, pus în valoare de frumoasele sale parcuri din secolul al XVII-lea, înconjurate de ziduri groase de 2 m și șanțuri de apărare. Folosit în continuare de familia imperială, Palatul Imperial se află pe locul în care, în 1457, lordul feudal Ota Dokan a construit prima cetate.

La fel de faimos este Podul Nijubashi  o structură care își ia numele („pod dublu”) de la reflecția sa în apă. Principalele grădini ale Palatului sunt deschise doar de două ori pe an, pe 2 ianuarie și pe 29 aprilie, când poate fi văzut însuși  împăratul. O altă cetate care poate fi vizitată este Castelul Edo (Castelul Chiyoda), construit în 1457, în districtul Chiyoda din Tokyo.

Districtul Ginza, la intersecția principalelor rute comerciale antice

Un loc la fel de iconic precum Times Square din New York, dar mult mai în vârstă, Ginza este cea mai aglomerată zonă comercială din Tokyo. A fost centrul comercial al țării timp de secole și este locul unde s-au întâlnit cinci drumuri comerciale antice care leagă principalele orașe din Japonia. În weekend, când toate magazinele și localurile sunt deschise, iar traficul este oprit, cartierul se transformă într-una dintre cele mai mari zone pietonale din lume.

Aici se găsește celebrul Teatrul Kabuki-za, cu spectacolele tradiționale Kabuki. Bazându-se pe o formă teatrală medievală, adesea burlescă, inclusiv cu cântece și dans, spectacolele tradiționale Kabuki sunt la fel de populare în rândul turiștilor, și al nativilor. Drama și comedia sunt relativ ușor de urmărit datorită teatralității bogate.

Interiorul teatrului, cu aproximativ 2.500 de locuri, este întotdeauna intim. Asta datorită faptului că spectatorii își aduc mâncare cu ei. Spectacolele pot dura ore întregi, iar spectatorii rămân atâta timp cât doresc, nimeni nu pare deranjat de  venirea și plecarea oamenilor.

Cele mai frumoase temple

În cartierul Asakusa din Tokyo se află templul rafinat Sensō-ji. Cel mai faimos altar al orașului – se află la capătul unei străzi lungi de magazine, unde măștile, sculpturile, pieptenii din lemn de abanos și lemn, jucării, kimonouri, țesături și prețioase produsele din hârtie sunt în vânzare. Dedicat lui Kannon, zeița budistă a compasiunii, templul a fost înființat în 645 d. Hr.

Își păstrează aspectul original, în ciuda faptului că a fost reconstruit de mai multe ori. Printre punctele importante se numără poarta Kaminari-mon cu un felinar de hârtie roșie, de 3,3 metri și porumbeii templului, despre care se spune că sunt mesagerii zeiței.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sensō-ji temple (@sensoji_temple)

Dedicat împăratului Meiji și soției sale, împărăteasa Shōken, splendidul altar Meiji a început în 1915 și a fost finalizată în 1926. Deși structura originală a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost reconstruită în 1958 și rămâne unul dintre cele mai importante situri religioase din Tokyo. Înconjurat de o pădure cu aproximativ 120.000 de copaci reprezentând specii native în Japonia, cele mai importante locuri ale sanctuarului includ și o galerie cu picturi murale legate de viețile împăratului și împărătesei.

Unul din cele mai cunoscute parcuri din lume

Știți fotografiile cu alei acoperite de cireși înfloriți? Sunt din acest parc din Tokyo. Ueno Park este cel mai mare spațiu verde al orașului și una dintre atracțiile sale turistice cele mai populare. Este unul din cele mai cunoscute parcuri din lume, iar primăvara, când înfloresc cireșii, este un paradis la superlativ. Parcul are, de asemenea, o grădină zoologică, un acvariu și numeroase temple și muzee de explorat.

Parcul Ueno este unul din cele mai celebre parcuri din lume. Oamenii se înghesuie de-a dreptul în perioada înfloririi cireșilor (Sursa foto: Instagram)

Vizitarea acestui parc de 85 de hectare poate cuprinde momente importante, cum ar fi o excursie cu o barcă mică pe flancul stufos Shinobazu iaz, în jurul unei insulițe pe care se află templul Bentendo ori vizitarea altarului Toshogu  din secolului al XVII-lea cu cele 256 felinare din bronz și piatră. Sau, vă puteți plimba în Zoo Park Ueno. Deschisă în 1882, este cea mai veche grădină zoologică din Japonia, renumită pentru urșii săi panda, primiți din China. Aqua-Zoo, unul dintre cele mai mari acvariuri din Asia, merită de asemenea o vizită, mai ales dacă călătoriți cu copii.

Muzee de artă și știință la superlativ

În Parcul Ueno se găsește superbul Muzeu Național de Științe Naturale (Kokuritsu Kagaku Hakubutsukan). A fost deschis în 1871 și este unul dintre cele mai vechi muzee din țară. Complet renovat și modernizat, muzeul găzduiește o vastă colecție de materiale legate de istoria naturală și știință, inclusiv numeroase prezentări interactive fascinante despre dezvoltarea spațiului, energia nucleară și transport, permițând vizitatorilor o perspectivă unică asupra ultimelor progrese științifice și tehnologice. Nu lipsesc numeroase exponate preistorice, legate inclusiv obiceiuri și haine tradiționale.

Muzeele de istorie și științe din Tokyo sunt cu adevărat fabuloase prin exponatele de valoare inestimabilă pe care le conțin (Sursa foto: Instagram)

Muzeul Național din Tokyo găzduiește peste 100.000 de lucrări importante de artă japoneză, chineză și indiană, inclusiv peste 100 de artefacte considerate comori naționale. De asemenea, merită vizitat și Muzeul pentru arta orientala din Asia cu cele 15 galerii expoziționale. Tot în Ueno Park, la doar trei minute de mers pe jos de gara Ueno, se află Muzeul National de Arta Vestica (Kokuritsu Seiyō Bijutsukan). A fost construit in 1959 după planurile arhitectului elvețian Le Corbusier.

Expozițiile, în mare parte alcătuite din lucrări ale unor artiști francezi importanți, provin în special din colecțiile de om de afaceri japonez și colecționar de artă Kojiro Matsukata, cumpărate în timpul vizitelor în Europa la începutul secolului XX. În curte sunt lucrări ale sculptorului francez Auguste Rodin, iar în interior veți descoperi tablourile impresioniștilor Paul Cézanne, Claude Monet, Edouard Manet și Edgar Degas.

Tokyo excelează în domeniul artei, având mai multe muzee de artă contemporană și modernă (Sursa foto: Instagram)

Unul dintre cele mai noi muzee din Tokyo este Muzeu Național de Știință și Inovare Emergentă (Nippon Kagaku Mirai-kan). Creat de Agenția Japoneză pentru Știință și Tehnologie, acesta oferă o perspectivă fascinantă asupra rolului de lider al Japoniei în domeniul tehnologiei. De asemenea, merită vizitat Muzeul Edo-Tokyo, finalizat în 1993 și care se ocupă de trecutul, prezentul și viitorul bogat al regiunii. De interes deosebit este un pod de replici care duce la o machetă a locuințelor în orașul vechi original Edo.

Un alt muzeu de clasă mondială este Centrul Național de Artă (Kokuritsu Shin-Bijutsukan). Găzduit într-o clădire din sticlă curbată în cartierul Roppongi, a fost înființat în 2007 și de atunci a câștigat o reputație internațională pentru colecția sa permanentă de peste 600 de picturi, cea mai mare parte din secolul XX, de artă modernă, precum și de expoziții temporare. Muzeul de Artă Mori (Mori Bijutsukan) aflat în vecinătate, la etajele superioare ale Roppongi Hills (Turnul Mori) e notabil pentru expozițiile sale cu lucrări de artă contemporană din întreaga lume.

Tokyo Skytree – turnul care atinge cerul

Ar fi și greu să ratați Tokyo Skytree (Tōkyō Sukaitsurī), un turn de comunicații și de observare înalt de 634 de metri, care se ridică din cartierul Sumida din Minato, ca o rachetă imensă. Cea mai înaltă structură a țării (și cel mai înalt vârf din lume), Tokyo Skytree a fost deschis publicului în 2012 și a devenit rapid una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale orașului.

Tokyo Skytree are 634 de metri, fiind cea mai înaltă structură a țării și cel mai înalt vârf din lume (Sursa foto: Instagram)

Turnul include panorame de observație, inclusiv una la 350 de metri și alta la 450 de metri. Are și podele de sticlă pentru cei cu adevărat „curajoși”.

Vreți să dormiți în viitor?

Categoric o experiență de neratat dacă vizitați Japonia este oferită de hotelurile capsulă din Tokyo. Aceste capsule de dormit compacte, super vansate din punct de vedere tehnologic, redefinesc spațiile de cazare tradiționale, oferind vizitatorilor o experiență unică peste noapte, care întruchipează precizia și eficiența japoneză.

Fiecare capsulă, meticulos organizată și echipată cu facilități moderne, cum ar fi luminile de lectură, ecranele de confidențialitate și controlul climatizării, prezintă spiritul vizionar al orașului Tokyo. Aceste unități de cazare avangardiste prezintă un amestec fascinant de tradiție și inovație și, practic, o experiență culturală unică pe care doar Japonia o oferă.

Asistați la grandoarea luptelor sumo

Un motiv cheie pentru a vizita Japonia este spectacolul captivant al luptelor sumo, un sport adânc înrădăcinat în cultura din Tokyo. Participarea la un astfel de meci e ca și cum ai păși înapoi în cultura japoneză antică. Vizionarea luptătorilor colosali ciocnindu-se, acțiunile lor reflectând ritualuri vechi de secole, nu este doar un eveniment sportiv; ci o mărturie vie a profunzimii istorice a Japoniei.

În Ryogoku, cartierul sumo din Tokyo, puteți explora locurile în care luptătorii se dedică acestei arte disciplinate. Muzeul Sumo oferă, de asemenea, perspective asupra evoluției acestui sport cu adevărat venerat de japonezi.

Cea mai aglomerată intersecție din lume

Un motiv convingător pentru a vizita Japonia este de a trăi direct pulsul dinamic al metropolei la Shibuya Crossing. Considerată cea mai aglomerată intersecție din întreaga lume, aceasta e tranzitată de până la 2.500 de la fiecare schimbare de culoare a semafoarelor.

Cea mai aglomerată intersecție din lume e tranzitată de aproximativ 2500 de persoane la fiecare schimbare a culorii semafoarelor (Sursa foto: Instagram)

Piața Shibuya Scramble dezvăluie dansul hipnotic al acestei intersecții. O vizită la Shibuya Crossing încapsulează capacitatea orașului Tokyo de a orchestra haosul într-un balet armonios, contribuind la reputația Japoniei ca una dintre cele mai sigure țări din lume.

Karaoke, un ritual social în cultura pop

Nu în ultimul rând, Tokyo este inima culturii vibrante de karaoke a Japoniei, o lume electrizantă în care locuitorii orașului și vizitatorii deopotrivă își pot dezlănțui talentul de vedete pop. Aici, karaoke nu este doar o formă de divertisment; este un ritual social, un mod de viață care surprinde etosul japonez al unității și armoniei.

Moda Harajuku face parte din cultura pop a Japoniei (Sursa foto: Instagram)

Tokyo este una și din capitalele internaționale ale modei. Și în acest domeniu se îmbină  tradițiile orientale cu o perspectivă contemporană inovatoare. De la branduri de lux high-end din cartierul plin de farmec Ginza până la moda eclectică pentru tineret din Harajuku, orașul acoperă toate stilurile și bugetele, mai arată sursa citată.

În continuare în Tokyo coexistă artizani tradiționali de kimonouri și designeri de avangardă. Piețele tradiționale, cum ar fi Ameyoko din districtul Ueno, pline de haine și accesorii vintage, adaugă un alt strat scenei modei din Tokyo. În același timp, cultura pop japoneză are o influență semnificativă, cu costume cosplay și îmbrăcăminte inspirată de anime.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre