Simona Ionescu / Redactor Șef

Tot ce trebuie să știți despre pensia minimă. Care e valoarea acesteia în 2024

Tot ce trebuie să știți despre pensia minimă. Care e valoarea acesteia în 2024
Odată cu creșterea punctului de pensie, a crescut și valoarea pensiei minime garantate. Iată la cât a ajuns.

2024 a venit cu o veste bună pentru pensionari. A crescut valoarea pensiei minime garantare cu 13,8%. În buzunarul pensionarilor va intra acum suma de 1281 de lei.

1,84 milioane de pensionari încasează pensia minimă garantată

Dintr-un total de 4,5 milioane de pensionari cât există în România, potrivit Casei de Pensii 1,84 milioane de pensionari încasează pensia minimă garantată. Pensia minimă garantată se acordă pensionarilor cu venituri foarte reduse pentru a le asigura un nivel minim de trai.

15 ani, stagiul minim de cotizare

Pentru pensia minimă pentru 2024 este nevoie de un minim de 15 ani de cotizare. Persoanele care nu au atins acest stagiu minim nu sunt eligibile pentru pensia minimă garantată, chiar dacă vor trebui să iasă la pensie, pentru că au vârsta necesară.

A crescut și pensia minimă

Dacă în 2023 pensia minimă garantată era de 1125 de lei, odată cu creșterea punctului de pensie aceasta acum o valoare de 1281 de lei. Prima creștere a pensiilor a avut loc la începutul acestui an, iar autoritățile au anunțat că în luna septembrie va avea loc o a doua majorare.

Femeile vor putea să-ți reducă vârsta de pensionare

Femeile care au născut și au crescut copii până la vârsta de 16 ani se vor bucura de o reducere a vârstei de pensionare. Aceasta este de șase luni pentru fiecare copil în parte. Dacă ați crescut doi copii, atunci veți avea o reducere a vârstei de pensionare cu un an. Cu doi ani se va reduce vârsta de pensionare la doi copii. Nu în ultimul rând, dacă ați crescut șase copii, veți ieși la pensie trei ani mai devreme. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Începând cu anul 2035, femeile urmează să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, la fel ca și bărbații.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre