Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste pentru părinți: au început înscrierile și sunt deja cozi. Toți trebuie să aflați ce se întâmplă la toamnă cu copilul

Veste pentru părinți: au început înscrierile și sunt deja cozi. Toți trebuie să aflați ce se întâmplă la toamnă cu copilul
O nouă schimbare în învățământul românesc devine obligatorie peste numai câteva luni. Măsura va afecta deopotrivă părinți și copii.

Decidenții Ministerului Educației au stabilit ca din toamna acestui an, grupa mijlocie a grădiniței să devină obligatorie. Prin urmare, copiii care au acum 4 ani vor deveni prima generație cu cel puțin 13 ani de educație școlară.

Ministerul Educației a publicat deja calendarul înscrierilor la creșă și grădiniță. Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, reînscrierile au început pe 6 iunie, iar înscrierile pe 15 iunie.

Din septembrie 2023, parcurgerea de către preșcolari a grupei mijlocii la grădiniță, devine obligatorie, potrivit articolului 63 din Legea Educației. Astfel, în jur de 180.000 de copii de 3 și 4 ani vor concura în săptămânile care urmează pentru un loc în grădinițele de stat.

Grupa mijlocie la grădiniță devine obligatorie

Potrivit art. 5. — (1) Numărul de locuri care se acordă, prin cifra de școlarizare, asigură, cu prioritate, înscrierea/reînscrierea tuturor copiilor de 4 ani în grupa mijlocie și a copiilor de 5 ani în grupa mare din învățământul preșcolar.

Copiii preșcolari cu vârste de 4 ani și 5 ani care trebuie să fie școlarizați în anul școlar pentru care se organizează înscrierea, dar care nu au fost înscriși sau nu au participat la cele două etape de înscriere sunt distribuiți de comisia județeană/a municipiului București, cu respectarea interesului superior al copilului, a prevederilor prezentei metodologii-cadru și ținând cont de solicitările părinților/reprezentanților legali.

Consiliile de administrație ale inspectoratelor școlare pot ajusta planul de școlarizare pentru a asigura accesul la educație, în grupa mare, respectiv în grupa mijlocie a învățământului preșcolar, al tuturor copiilor care împlinesc 4 ani și, respectiv, 5 ani în anul școlar pentru care se organizează procesul de înscriere.

Cum se alege creșa sau grădinița la care va fi înscris copilul

Părinții copiilor cu vârste de la 0 la 3 ani pot solicita înscrierea copiilor lor la creșe, în timp ce copiii cu vârste între 3 și 6 ani pot fi înscriși în grădinițe. Tot ce au de făcut părinții, e să depună o cerere la unitatea de învățământ aleasă, pe locurile libere rămase după operațiunea de reînscrieri.

Începând cu anul școlar 2023 – 2024 au loc înscrieri și în cadrul serviciilor de educație timpurie complementare, acestea fiind disponibile în localitățile cu o comunitate redusă de copii, unde nu se justifică înființarea de creșe și grădinițe.

Conform legii, „copiii antepreşcolari şi preşcolari pot fi înscrişi în serviciile de educaţie timpurie complementare și în timpul anului şcolar, în situaţii deosebite (reîntoarcerea familiei din străinătate, lipsa locurilor în creșe și grădinițe în momentul în care mama urmează să reia serviciul sau începe serviciul, situații medicale care pot împiedica înscrierea copilului în cadrul serviciului de educație timpurie complementar în perioada stabilită prin calendarul înscrierii aprobat anual de Ministerul Educației)”, arată Edupedu.ro.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre