Simona Ionescu / Redactor Șef

Toți românii care au luat credite trebuie să afle. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat decizia

Toți românii care au luat credite trebuie să afle. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat decizia
Creditele bancare fac parte din viața majorității românilor. Fie că e vorba de bani împrumutați pentru nevoi personale imediate, pentru achiziția unei case sau susținerea afacerii, creditele ridică și o serie de probleme legate de costuri.

Românii care au credite trebuie să afle cea mai nouă decizie dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Instanța europeană a stabilit care sunt prevederile care transformă o clauză banală dintr-un dosar de creditare într-una abuzivă.

CJUE a stabilit că, în cazul unui împrumut bancar, o clauză contractuală poate fi considerată abuzivă dacă provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile contractanților, cu efecte în detrimentul consumatorului. Un exemplu de clauză abuzivă ar fi când costurile suplimentare, altele decât dobânzile, sunt disproporționate în raport cu suma împrumutată și cu serviciile furnizate de bancă.

Totul a pornit de la trei polonezi. Aceștia au luat bani împrumut de la bănci, apoi au observat că au avut de plătit costuri și comisioane suplimentare. Problematică însă a fost valoarea acestora: ele au depășit cu mult suma împrumutată și dobânzile aferente.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, decizie legată de credite

Prin urmare, păgubiții s-au adresat instanței din Polonia. Ei au cerut judecătorilor să declare abuzive clauzele respective, arată Avocatnet.ro. ei au mai arătat că costurile totale ale creditului au ajuns să corespundă câtorva zeci de procente din sumele împrumutate. În plus, polonezii au reclamat faptul că banca ce îi creditase le-a cerut să achite ratele exclusiv în numerar, trimițându-le acasă un încasator.

În acest context, instanța poloneză s-a adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene și a cerut instituției să interpreteze Directiva privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu cei trei clienți. Mai exact, a vrut să afle opinia europeană legat de costurile creditului, altele decât dobânzile, și anume dacă pot fi considerate abuzive doar pentru că sunt excesive în raport valoarea împrumutului.

Românii care au luat credite trebuie să știe aceste lucruri

CJUE a răspuns că „o clauză contractuală poate fi considerată abuzivă dacă provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile cocontractanților, în detrimentul consumatorului”. De exemplu, dacă toate costurile suplimentare (altele decât dobânzile), puse în sarcina consumatorului sunt în mod evident disproporționate în raport cu suma împrumutată și cu serviciile furnizate de bancă (acordarea și de administrarea unui credit).

Totodată, CJUE a stabilit că instanța națională are obligația de a verifica dacă aceasta este situația în cazul celor trei reclamanți.
Conform sursei citate, recent, CJUE a oferit clarificări și cu privire la protecția consumatorilor în contextul rambursării accelerate a creditelor către bănci și a executării ipotecilor prin licitație voluntară. Deciziile instanței europene au impact asupra drepturilor consumatorilor din întreg spațiul Uniunii Europene. Totodată, aceste decizii pot fi invocate de orice cetățean al UE în procesele aflate pe rolul instanțelor din țările lor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre