Tradiții mai puțin cunoscute în Săptămâna luminată. Ce nu aveți voie să faceți niciodată în Marțea albă, „ruptă din Înviere”

Săptămâna luminată, perioada de șapte zile care urmează Învierii Domnului, aduce cu sine tradiții mai puțin cunoscute, transmise din generație în generație. Cea mai importantă zi este Marțea luminată, despre care se spune că este „ruptă din Înviere”.
Săptămâna luminată, denumită și Săptămâna albă sau Săptămâna Paștilor, începe în Lunea luminată și se încheie în Duminica Tomii. Este o perioadă de reînnoire spirituală, în care se spune că porțile Raiului sunt deschise, iar sufletele celor adormiți primesc iertare. Săptămâna luminată este cunoscută și ca Săptămâna blajinilor.
Una dintre cele mai interesante și mai puțin cunoscute tradiții din Săptămâna luminată este legată de Marțea albă și Miercurea albă. Conform credințelor populare, femeilor le este strict interzis să muncească în această zi, în special să coasă, să spele sau să facă alte treburi casnice. Cine nu respectă această tradiție, va atrage rozătoarele în gospodărie și va avea parte de pagubă.
Extrem de importantă este Marțea Albă când spălatul rufelor sau măturatul aduce ghinion. De asemenea, tradiția spune că celor care nu respectă tradiția le va albi părul. În Marțea Albă femeile trebuie să dea de pomană pască rămasă de la Paște și vin roșu, pentru sufletele celor adormiți.
Joia Luminată, cunoscută și ca Joia Verde sau Joia Rea, este o zi dedicată cinstirii holdelor, grădinilor și grânelor. Potrivit tradiției, cine muncește în această zi atrage seceta, dăunătorii sau alte nenorociri.
Conform tradiției, cine vrea să-și protejeze spiritual familia, trebuie să care 44 de găleți cu apă, să aprindă două lumânări la fiecare dintre cele patru capete ale gospodăriei, iar apa astfel „sfințită” este vărsată în fântâna din curte.
În special în Ardeal și Banat, Lunea luminată este marcată de un obicei rar întâlnit în alte părți ale României: Jocul lioarelor.
Acest ritual vorbește despre un jurământ de prietenie pe viață între fete tinere. Fetele se adună într-un loc prestabilit, de obicei în natură, și fac un legământ solemn, care este considerat sacru. Fetele schimbă daruri simbolice, în general inele sau batiste, pentru a pecetlui promisiunea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook