Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții necunoscute în Vinerea Mare. De ce nu aveți voie să purtați haine noi, să atingeți obiecte de fier și să fluierați

Tradiții necunoscute în Vinerea Mare. De ce nu aveți voie să purtați haine noi, să atingeți obiecte de fier și să fluierați
Cunoscută ca Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, Vinerea Mare este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce. Vinerea Patimilor este un moment plin de tradiții, unele cunoscute, altele mai puțin, dar respectate cu sfințenie de credincioși.

Vinerea Mare face parte din Triduum Sacrum, adică cele trei zile sfinte: Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare) și reprezintă momentul în care toți credincioșii comemorează patimile lui Hristos, biciuirea, purtarea crucii și răstignirea. Ziua este plină de tradiții respectate din cele mai vechi timpuri.

Oul îngropat care apără recolta de dăunători

Tradiții necunoscute în Vinerea Mare. De ce nu aveți voie să purtați haine noi, să atingeți obiecte de fier și să fluierați
Îngropați un ou roșu în grădină

În satele din Oltenia și Gorj, se crede că oul roșu asociat cu jertfa Domnului sfințește pământul. De aceea, gospodarii iau un ou roșu și în îngroapă în vie pentru a proteja recolta de grindină și dăunători. Această tradiție este un ritual de fertilitate cu rădăcini precreștine.

Pentru a fi feriți de boli, credincioșii din Dobrogea din sudul Munteniei se folosesc tot de puterea unui ou roșu. Oamenii se scaldă în râu înainte de răsăritul soarelui în timp ce țin în mână un ou roșu, apoi acesta este lăsat pe apă să plutească. Se crede că toți cei care fac ritualul de trei ori sunt feriți de boli tot anul.

Interzis la numărat bani

Tradiții necunoscute în Vinerea Mare. De ce nu aveți voie să purtați haine noi, să atingeți obiecte de fier și să fluierațiTradiții necunoscute în Vinerea Mare. De ce nu aveți voie să purtați haine noi, să atingeți obiecte de fier și să fluierațiTradiții necunoscute în Vinerea Mare. De ce nu aveți voie să purtați haine noi, să atingeți obiecte de fier și să fluierați
În Vinerea Mare nu se numără bani

În Maramureș și Bucovina, se păstrează o superstiție puțin cunoscut potrivit căreia în Vinerea Mare nimeni nu are voie să atingă obiecte de fier, de la cuțite la topoare și ciocane. Această credință are legătură cu acele cuie care au fost folosite la răstignirea lui Hristos.

Folosirea fierului este considerată un act care retrăiește simbolic suferința Mântuitorului.  În Vinerea Mare, în Banat nu se numără bani, altfel veți avea parte de sărăcie și pagubă tot anul.

Superstiția este legată trădarea lui Iuda, care a primit 30 de arginți pentru a-l vinde pe Iisus. Potrivit unei alte interdicții, cine fluieră în Vinerea Mare „cheamă spiritele rele” și „îl batjocurește pe Hristos”. Nu cântați, nu faceți petreceri și nu împrumutați obiecte din casă pentru că veți împrăștia norocul gospodăriei. 

Tradiția aducerii florilor în Vinerea Mare

Tradiții necunoscute în Vinerea Mare. De ce nu aveți voie să purtați haine noi, să atingeți obiecte de fier și să fluierați
Ce flori se duc în Vinerea Mare la biserică

În Vinerea Mare, preoții scot din altar Sfântul Epitaf, pânza pe care este reprezentată punerea în mormânt a lui Iisus, iar credincioșii aduc flori care sunt așezate în jurul Epitafului sau pe marginea sa. Printre cele mai frecvente flori sunt garofițele roșii, fiind asociate cu durerea și jertfa.

Credincioșii obișnuiesc să ducă la biserică și trandafiri albi, ce reprezintă puritatea și Învierea, roșii ce reprezintă jertfa și iubirea lui Hristos sau roz, în semn de smerenie.

Și crinii albi sunt aduși de credincioși în Vinerea Mare, fiind un simbol al purității și Învierii, în timp ce narcisele albe sau galbene reprezintă lumina și speranța Învierii. Nu sunt uitate nici zambilele și lalelele, cele mov fiind asociate cu doliul. După Prohod, florile sunt luate acasă, păstrate la icoane sau folosite pentru protecție.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri