Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții și obiceiuri de 1 martie. Ce să faceți ca să atrageți sporul

Tradiții și obiceiuri de 1 martie. Ce să faceți ca să atrageți sporul
1 martie nu este doar o zi specială, în care doamnele și domnișoarele primesc mult așteptatul Mărțișor. Este și un moment plin de tradiții și obiceiuri.

Plină de tradiții și obiceiuri, ziua de 1 martie trebuie să fie respectată cu sfințenie. Iată ce trebuie să faceți pentru a atrage sporul.

Începând cu 1 martie și până la 9 martie sau chiar toată luna, cum e în alte zone din țară, femeile trebuie să poarte la mână Mărțișorul, cele două șnururi alb și roșu. Podoaba nu se dă jos de la mână și după 9 martie nu se aruncă niciodată la gunoi. Mărțișorul se va lega de un copac, într-un singur nod, sau chiar de un trandafir. Cine va ține cont de această tradiție va avea noroc tot anul, va fi ferit de ghinioane. Mamele trebuie să pună la mâna copilului lor un mărțișor, dar să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată.

Mărțișoare atârnate de uși

Locuitorii din Transilvania au o altă tradiție legată de Mărțișoare. Aceștia le atârnă de uși, ferestre sau chiar de coarnele animalelor, convinși fiind că aceștia sunt protejați de spiritele rele.

În Moldova, fetele dau mărțișoare băieților

Iar în Bucovina și Moldova există obiceiul ca fetele să dea Mărțișoare bărbaților. Aceștia însă își vor lua revanșa de 8 martie, Ziua femeii, când cele iubite vor primi flori și cadouri.

Consumați vin roșu

În ziua de 1 martie este bine să veți un pahar cu vin roșu, și astfel anul va fi unul prosper și cu belșug. Dar sub nici o formă nu vă certați cu cineva în prima zi a anului și nici să stați supărați. În caz contrar, disputa se spune că va persista până în toamnă. Tradiția spune că de 1 martie Baba Dochia se supără pe gospodinele care fac treabă și trimite gerul înapoi. De aceea nu spălați, nu călcați, cu măturați. Se acceptă însă să fie pregătite cele mai bune preparate culinare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre