Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții, superstiții și obiceiuri pentru Postul Crăciunului. Ce să faceți ca să vă meargă bine

Tradiții, superstiții și obiceiuri pentru Postul Crăciunului. Ce să faceți ca să vă meargă bine
Am intrat în sfântul Post al Crăciunului. Iată care sunt tradițiile respectate cu sfințenie din cele mai vechi timpuri.

Credincioșii așteaptă cu nerăbdare intrarea în Postul Crăciunului, perioadă plină de superstiții de care toată lumea ține cont.

Tradiții, superstiții și obiceiuri pentru Postul Crăciunului. Ce să faceți ca să vă meargă bine

Din cele mai vechi timpuri, bătrânii spun că dacă vremea din postul Crăciunului nu este prea aspră, primăvara va fi cu multe ploi. Potrivit tradiției, cu o zi înainte de începerea postului este Lăsata Secului. În acea zi gospodinele trebuie să spele toate vasele din casă, pentru a nu lăsa nici o urmă de grăsime. Ulterior, oalele vor fi puse cu gura în jos. Se crede că doar atunci credincioșii vor fi feriți de boli și pagubă.

Obicei pentru ca păsările să nu strice livezile

Și tot în ajunul Postului Crăciunului s-a păstrat obiceiul să fie strânse toate resturile de mâncare într-o față de masă. Dimineață se vor arunca spre răsărit și se vor rosti cuvintele: “Păsările Cerului!

Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Pe 29 noiembrie toate ușile trebuie să fie unse cu usturoi

Tradiții există și pentru fetele necăsătorite. În Postul Crăciunului se spune că cine va bate pernele își va găsi ursitul mai repede și va avea o soartă bună. De sfântul Andrei, pe 29 noiembrie, ungeți toate ușile și ferestrele cu usturoi. Doar așa strigoii și energiile negative vor fi îndepărtate.

Iar în ziua sfântului Andrei, pe 30 noiembrie nu aveți voie să dați cu împrumut nimic din casă. Tot atunci se pune în apă o crenguță de măr. Dacă aceasta înflorește până de Sfântul Vasile, anul viitor va fi unul roditor. Nu uitați că de Ignat, pe 20 decembrie, nu se spală haine și nici o femeie nu are voie să toarcă.

Sursă foto: ziaruldeiasi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre