Traian Băsescu a declarat în emisiunea „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, că autoritățile nu și-au făcut treaba cum trebuie în perioada de pandemie. Ba, mai mult de atât, s-au felicitat unii pe alții, înainte ca pe ecranul filmului să scrie „Happy End”.
„Au introdus starea de urgență cu oarecare întârziere, dar au introdus-o. Eroarea formidabilă a fost că n-au făcut testări. Poate la început n-au avut mijloace, dar către sfârșitul stării de urgență erau multe laboratoare aduse în România și mulți oameni instruiți să le opereze.
Au scăpat și la tentația de a o juca politic. Se felicitau, se pupau pe frunte, se medaliau, se admirau. Se admirau până și bărbații între ei de succesul pe care l-au avut în gestionarea pandemiei. În realitate, datorită numărului mic de testări, n-au gestionat nimic și au relaxat măsurile prea devreme.
Eu vă spun ca om politic, nu ca medic. N-aș fi ridicat pentru nimic în lume Starea de Urgență, dacă nu aveam o hartă a focarelor de pandemie, de infecție, la nivel național. Păi, am relaxat măsurile, fără să știu pe ce stau. Este o chestiune elementară și nu-ți trebuie medici pentru asta. Îți trebuie să se facă doar multe teste, adică exact recomandarea OMS-ului, „Testați, testați, testați!”
Și, făcând multe teste, poți să identifici zonele de risc pe care, ori le bagi în carantină regională sau locală, ori le tratezi cu prioritate. Neștiind aceste lucruri, practic pandemia a evoluat sub guvernul nostru, fără ca guvernul să știe ce i se întâmplă. Sau ce se întâmplă populației. Și când s-a făcut perioada de incubație, a bușit la suprafață. Situația actuală este mai puțin datorată nerespectării regulilor de către români, cât este datorată neevaluării corecte la momentul Stării de Urgență. Acesta este punctul meu de vedere”, a subliniat Traian Băsescu.
Traian Băsescu despre Ludovic Orban: „Nu poți să fii o legumă”
Întrebat de jurnalistul Dan Marinescu ce notă i-ar da premierului Orban „pentru perioada asta cât a gestionat”, răspunsul lui Traian Băsescu a fost atât de prompt, încât a tăiat finalul întrebării.
„2! (mod exclamativ, n.e.) 2. ( mod enunțiativ și repetativ, n.e.) Putea să stea într-o seară să se gândească, „Măi, am ajuns prim ministru, cum fac eu să duc acest lucru până la capăt?” Să-și dea seama unde sunt golurile și să acționeze. Nu poți să fii ca o legumă să spui „Să văd ce îmi spune doctorul. Să văd ce îmi spune guvernanta”. Domnule, ca premier, conduci!
Scrie în lege că conducerea acțiunii o are comandantul operațiunii sau nu știu cine. Dar este subordonatul tău. Îi chemi, faci strategiile, îi atenționezi”, a declarat Traian Băsescu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook