Simona Ionescu / Redactor Șef

Trupul Reginei Elisabeta a II-a, pe ultimul drum. Când va fi înmormântată

Trupul Reginei Elisabeta a II-a, pe ultimul drum. Când va fi înmormântată
A fosta stabilită data pentru funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viață joi, la vârsta de 96 de ani. Până atunci, publicul britanic va putea să-și ia rămas bun de la fosta sa suverană mai întâi la Edinburgh, urmând ca apoi sicriul cu trupul ei să fie depus, câteva zile, la Londra.

Funeraliile celei mai longevive suverane vor avea loc pe 19 septembrie. Sicriul de stejar cu corpul neînsufleţit al Reginei Elisabeta a II-a s-a aflat, duminică dimineață, pentru ultima la castelul Balmoral din Scoția, unde Majestatea Sa a decedat. În jurul orei 10:00, sicriul a fost transferat într-un cortegiu funerar, spre Edinburgh, capitala Scoției. Procesiunea pe traseul de 280 de kilometri se desfășoară încet, pentru a da posibilitatea scoțienilor să-și ia rămas bun de la regina lor.

La Edinburgh, sicriul va fi depus în sala tronului de la Palatul Holyroodhouse. Aceasta este reşedinţa oficială a familiei regale. Luni, sicriul va fi mutat la Catedrala Saint Giles, unde oamenii îi vor putea aduce fostei suverane un ultimul omagiu. Marţi, sicriul Majestăţii Sale va fi transportat la bordul unei aeronave la Londra, iniţial la Buckingham Palace şi apoi la Westminster Hall, care este cea mai veche aripă a Parlamentului britanic.

Aici sicriul va rămâne expus publicului timp de patru zile, pentru ca britanicii să îi poată aduce un ultim omagiu. Ulterior, funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la Londra, în Catedrala Westminster Abbey. De asemenea, în această zi toți britanicii vor avea liber de la muncă. La ceremonia care va fi televizată, sunt așteptați să participe șefi de stat din toată lumea, lideri spirituali și vedete.

Prințul Charles și-a început domnia și pleacă în turneu

Amintim că, sâmbătă, Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege al Marii Britanii, după ce a fost proclamat oficial în cadrul unei ceremonii solemne la Palatul Saint James din Londra, ca succesor al Reginei Elisabeta a II-a. Documentele oficiale au fost semnate în dimineața zilei, în Consiliul de Securitate. Au fost apoi trase salve de tun, iar Garda Regală a dat onorul și fanfara a intonat imnul regal.

El este acum suveran al Regatului Unit și al altor 14 regate din Commonwealth. Ceremonia de încoronare va avea loc la o dată anterioară, nu mai devreme de anul viitor În noua sa calitate de rege, Charles al III-lea, care și-a preluat deja primele îndatoriri, săptămâna viitoare va călători în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Sursa foto: Bolnews.com, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre