Simona Ionescu / Redactor Șef

Tudor Chirilă le-a stricat protocolul. A urlat la Raluca Turcan, ministrul Culturii

Tudor Chirilă le-a stricat protocolul. A urlat la Raluca Turcan, ministrul Culturii
Tudor Chirilă este unul din artiștii autohtoni care, de ani buni, e foarte activ civic și implicat. El ia atitudine în legătură cu tot ce consideră că nu este în regulă și se implică în multe campanii sau evenimente.

Ultima intervenție a lui Tudor Chirilă a avut legătură cu ministrul Culturii. Artistul a stricat protocolul și a urlat la Raluca Turcan, la inaugurarea monumentului dedicat Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca. Participanții au avut parte de un moment tensionat. Tudor Chirilă și-a făcut prezența în public și a început să îi reproșeze multe ministrului Culturii, care a avut un discurs în cadrul evenimentului.

Momentul scandalos s-a consumat la inaugurarea monumentului dedicat memoriei Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca, două dintre vocile importante ale exilului românesc și ale Radio Europa Liberă, în perioada regimului comunist. Grupul statuar este opera sculptorului Virgil Scripcariu, și a fost realizat la inițiativă fundației Humanitas.

Raluca Turcan a fost huiduită la evenimentul de inaugurare a monumentului dedicat Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca (Sursa foto: Facebook)

Tudor Chirilă a participat la acest eveniment în calitate de invitat. Cu ocazia inaugurării operei de artă, au ținut discursuri scriitorul Gabriel Liiceanu și ministrul Culturii, Raluca Turcan, precum și primarul Nicușor Dan. După discursul Ralucăi Turcan, Tudor Chirilă început să strige le ea,  susținând că nu a folosit cuvinte adecvate. Vocea lui se aude în înregistrările realizate cu ocazia evenimentului.

După ce le-a stricat protocolul, Tudor Chirilă și-a vărsat furia și pe Facebook

După incident, Tudor Chirilă a povestit, pe pagina sa de Facebook, ce s-a întâmplat.

„Sunt furios și revoltat, poate de aceea un pic incoerent. Astăzi m-am dus la inaugurarea monumentului dedicat memoriei Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca, opera artistului sculptor Virgil Scripcariu, inițiativă a fundației Humanitas.  A vorbit Gabriel Liiceanu, un discurs care a debutat cu explicația întârzierii de câteva săptămâni a inaugurării din cauza unui furnizor care nu și-a onorat promisiunea  de a livra, la termen, materialul pentru soclu.

Tudor Chirilă a avut o problemă și cu alți vorbitori din timpul evenimentului (Sursa foto: Facebook)

(…)  Am avut apoi surpriza neplăcută să văd că ia cuvântul Raluca Turcan, care a spus audienței cum a crescut ea cu Europa Liberă, a mai rostit, într-un limbaj de lemn, câteva banalități de context, după care a încheiat discursul recunoscând că statul român nu a putut face un asemenea monument sau ceva de genul ăsta”, a afirmat Tudor Chirilă.

Ce l-a scos din minți pe Tudor Chirilă

„De când a început discursul acestei doamne, am început să mă cam sufoc la gândul inadecvării absolute a prezenței și mai ales a discursului ei. Cum să ai tupeul să vorbești când tu reprezinți șleahta moștenitoare a comunismului, șleahta care a confiscat exact momentul eliberării României de comunism, transformând societatea noastră în terenul viran de valori morale pe care rătăcim azi? Cum să iei cuvântul, când ești beneficiarul direct al celor care i-au forțat în exil pe Monica Lovinescu și Virgil Ierunca?

Nu am putut să mă abțin și i-am strigat toate astea. Și am făcut asta pentru că mi s-ar fi părut mai grav să tac și să accept această abjectă formă de compromis, în care noi, cetățenii, victime ale schilodirii morale a României, suntem obligați să auzim discursul  comemorativ al unui reprezentant al călăilor la inaugurarea unui monument dedicat celor care au luptat împotriva lor”, a mai continuat artistul.

Și-a cerut și scuze

„Poate că urletul meu revoltat a stricat o ceremonie, doar oare nu asta am învățat de la Monica Lovinescu și Virgil Ierunca? Să nu renunțăm și să nu tăcem? Când era bine să mă revolt împotriva unei asemenea miƶerii? Acasă, în propria intimitate?   Ce e mai grav, un strigăt de revoltă care întrerupe o ceremonie comemorativă sau tăcerea resemnată care consfințește pactul cu răul? Prezint scuze celor din audiență care consideră că reacția mea a fost nepotrivită. Eu cred că a fost momentul oportun”, a mai completat Chirilă.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Culturii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre