Simona Ionescu / Redactor Șef

Turla Pantocrator a Catedralei Mântuirii Neamului a fost „împodobită” cu o cruce de șapte metri. Are o semnificație aparte

Turla Pantocrator a Catedralei Mântuirii Neamului a fost „împodobită” cu o cruce de șapte metri. Are o semnificație aparte
Martor tăcut al durerii și al triumfului, crucea e puntea dintre cer și pământ. Pentru că „prin cruce a venit mântuirea”. Pe 8 aprilie 2025, creștinii ortodocși au avut parte de un moment aparte. Odată cu montarea pe Turla Pantocrator a Catedralei Mântuirii Neamului a unei cruci de șapte metri, a avut loc „unirea lucrării omenești cu darul dumnezeiesc”.

Crucea de șapte metri a fost așezată pe cel mai înalt punct al Catedralei Mântuirii Neamului, Turla Pantocrator, „ca un semn de speranţă, de lumină pentru viaţa noastră creştină de zi cu zi”, așa cum susține PS Varlaam Ploieșteanul.

Sfânta cruce a fost ridicată cu o macara specială șenilată

Pentru momentul ridicării acestei cruci s-a lucrat un an și jumătate, iar pregătirile au durat două săptămâni. Sfânta cruce a fost ridicată cu o macara specială șenilată, care are o capacitate de ridicare de 600 de tone.

Înainte să fie așezată pe Turla Pantocrator, crucea a fost sfințită într-o slujbă oficiată de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar partiarhal, alături de arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

„Cifra şapte, în spiritualitatea creştină, are semnificaţia desăvârşirii, a plinătăţii”

Turla Pantocrator a Catedralei Mântuirii Neamului a fost „împodobită” cu o cruce de șapte metri. Are o semnificație aparte
Crucea mare de la Catedrala Neamului are șapte metri șii șapte tone. Sursă foto: Gabi Boholț

PS Varlaam Ploieșteanul a mărturisit că și „cifrele care sunt legate de această cruce” au o „semnificație deosebită”.

„Este înaltă de şapte metri şi cântăreşte şapte tone, iar cifra şapte, în spiritualitatea creştină, are semnificaţia desăvârşirii, a plinătăţii.

Şi dorim ca această cruce să fie nu doar pavăza acestei catedrale, acoperământ tare şi nebiruit, ci să fie pentru fiecare român în parte, din ţară şi din străinătate, un semn de biruinţă şi un semn al nădejdei că Hristos este, în orice încercare a vieţii noastre, alături de noi”, a menționat  Episcopul vicar patriarhal.

De asemenea, Preasfinția Sa a făcut referire la faptul că suntem foarte aproape de Săptămâna Patimilor, momentul răstignirii Mântuitorului. Precum și la recenta proclamare a canonizării a 16 noi sfinți români care au purtat crucea suferinței. Toate crucile de la Catedrala Mântuirii Neamului au fost realizate în Germania. Aceeași firmă a făurit totodată și cele 277 de uși mari din bronz ale sfântului lăcaș.

Crucea a fost ridicată de în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Celestin, Episcopul Romei

Turla Pantocrator a Catedralei Mântuirii Neamului a fost „împodobită” cu o cruce de șapte metri. Are o semnificație aparte
Sfințirea crucii care a fost așezată pe Turla Pantocrator

De asemenea, PS Varlaam Ploieșteanul a menționat că sfânta cruce a fost așezată pe turla mare a Catedralei Neamului într-o zi specială pentru ortodoxia română.

Pe 8 aprilie Biserica îl pomenește pe Sfântul Ierarh Celestin, Episcopul Romei, „care a păstorit la aproximativ 100 de ani după ce Sfântul Împărat Constantin cel Mare a văzut pe cerul capitalei Imperiului Roman, alcătuită din stele, Crucea Mântuitorului Iisus Hristos ca aducătoare de biruință armatei creștine asupra păgânilor.

După 1.700 de ani, această cruce, care este în fața ochilor noștri, se înalță pe cerul Capitalei ca un semn de speranță, de lumină pentru viața creștină de zi cu zi”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.

Trebuie să facem în 18 luni o suprafață pictată pe care am făcut-o în 60 de luni”

Turla Pantocrator a Catedralei Mântuirii Neamului a fost „împodobită” cu o cruce de șapte metri. Are o semnificație aparte
Crucea mare care a fost așezată pe Turla Pantocrator

Sute de muncitorii lucrează din zori și până seara la Catedrala Mântuirii Neamului pentru ca lăcașul sfânt să fie gata până în luna octombrie când urmează să fie sfințit. Potrivit părintelui Nicolae Crângașu, mai sunt de realizat lucrări de instalații în interior, precum și „un volum imens” de picturi.

Sfinția sa a mărturisit că „trebuie să facem în 18 luni o suprafață pictată pe care am făcut-o în 60 de luni. În cinci ani am făcut 6.400 de metri pătrați de pictură. Iar acum, într-un an jumătate, din ianuarie 2024 până în vara asta, trebuie să facem 6.200”.

Asta înseamnă că maeștrii pensulei trebuie să realizeze „360 de metri pătrați în fiecare lună, cel puțin, ca să poată să fie făcută pictura în toată zona Naosului până la momentul sfințirii”. Dar vor rămâne lucrări de terminat și după sfințirea catedralei.

Lucruri mai puțin știute despre Catedrala Mântuirii Neamului

În piciorul Sfintei Mese din Catedrala Mântuirii Neamului au fost așezate peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți din toate timpurile. De asmenea, vor fi bătuți în piatră și suflați în aur 300 de sfinți și peste 100 de scene biblice. Suprafața totală pictată în mozaic este de 25.000 de mp.

Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai are iconostas din lume, de 406,98 mp, dar și 392 de ferestre și se spune că a fost construită să reziste 500 de anii. Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc pe 26 octombrie, de ziua Sfântului Dumitru. Slujba de sfințire va fi oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului alături de IPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre