Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultima oră. S-a anunțat prima măsură pe care o ia România împotriva Rusiei

Ultima oră. S-a anunțat prima măsură pe care o ia România împotriva Rusiei
Decizie radicală a autorităților românești. Iată ce a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Ședință task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina la Palatul Victoria. Iată cum răspunde România la situația Rusia-Ucraina!

Ultima oră. S-a anunțat prima măsură pe care o ia România împotriva Rusiei

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, începând de astăzi România începe procedura de suspendare a dreptului de survol asupra țării. De asemenea, Rusiei i s-a luat și dreptul de a ateriza pe teritoriul României.

Rusia va fi retrasă și din Banca Internațională de Investiții

„Pot să prezint o serie de decizii pe care Task-force-ul le-a analizat şi le-a luat. În primul rând, că România a început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă.

Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile”, a declarat Dan Cărbunaru, astăzi, la Palatul Victoria. De asemenea, Guvernul a anunțat că România va demara și procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii.

Aceleași măsuri au fost luate și de Polonia, Cehia şi Bulgaria

Potrivit AFP, vineri au închis spațiul aerian pentru toate companiile rusești și Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria. „Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.

„Cu începere de la miezul nopţii, oprim traficul tuturor companiilor aeriene ruseşti în spaţiul aerian ceh”, a fost și declarația de pe Twitter a ministrului ceh al transporturilor, Martin Kupka. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor din Bulgaria, ca urmare a „agravării conflictului militar şi în solidaritate cu Ucraina”, avioanele din Rusia „nu mai pot intra în spaţiul aerian suveran al Bulgariei, inclusiv deasupra apelor teritoriale”.

La rândul său, compania naţională poloneză, LOT, a anunţat suspendarea zborurilor către Moscova şi Sankt Petersburg cu începere de vineri după-amiază. De asemenea, secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a anunțat vineri că interdicția este valabilă și pentru avioanele private ruseşti. Republica Moldova a închis spațiul aerian începând de joi.

Sursă foto: digi24

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre