Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele noutăți în procesul fondatorului Wikileaks. Ce promit americanii ca să pună mâna pe el

Ultimele noutăți în procesul fondatorului Wikileaks. Ce promit americanii ca să pună mâna pe el
Julian Assange nu va fi reținut într-o închisoare de maxima siguranță dacă va fi extrădat. Acestea sunt garanțiile pe care SUA le dă Marii Britanii într-o luptă care durează de ani de zile, deoarece americanii își doresc extrădarea fondatorului Wikileaks pentru acuzații de spionaj.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, nu va fi reținut în condiții de închisoare de maximă siguranța dacă i se va permite să fie extrădat în Statele Unite, au asigurat autoritățile americane autoritățile britanice. Oficialii americani au făcut compromisul în speranța de a pune capăt în cele din urmă luptei îndelungate în care cer extrădarea pentru a-l judeca pe Assange, în vârstă de 50 de ani, pentru acuzații de spionaj în Statele Unite, cu privire la publicarea documentelor militare secrete de către WikiLeaks acum un deceniu, a informat Wall Street Journal.

Dacă Assange este condamnat într-o instanță americană, oficialii americani au mai spus că australianului i se va permite să execute închisoare în țara sa natală, a informat Daily Mail. Dezvăluirile au fost făcute într-o hotărâre judecătorească furnizată de Serviciul de urmărire penală din Marea Britanie.

Ultimele noutăți în procesul fondatorului Wikileaks

Înalta Curte a Marii Britanii a acordat guvernului SUA permisiunea de a face apel la o decizie din ianuarie conform căreia fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu poate fi trimis în Statele Unite pentru a se confrunta cu acuzațiile de spionaj. Biroul judiciar a declarat săptămâna aceasta că apelul a fost admis și că speța va fi citată pentru o ședință a Înaltei Curți. Nu a fost stabilită nicio dată.

Amintim că în luna ianuarie, un judecător al instanței inferioare a refuzat o cerere americană de a-l trimite pe Assange în SUA. Judecătorul de district Vanessa Baraitser a refuzat extrădarea din motive de sănătate, spunând că Assange ar fi posibil să se sinucidă dacă va fi ținut în condițiile dure din închisorile din SUA. Judecătorul a mai ordonat ca Assange să rămână în închisoare în timpul oricărui apel potențial din SUA, hotărând că „are un stimulent să fugă” dacă ar fi eliberat.

Assange e fugar din 2012. Mai întâi s-a ascuns de suedezi

Assange se află în închisoarea Belmarsh din Londra de înaltă securitate de când a fost arestat în aprilie 2019. El a petrecut șapte ani în interiorul ambasadei londoneze a Ecuadorului, unde a fugit în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de  viol și agresiune sexuală. Între timp, Suedia a renunțat la investigațiile privind delictele sexuale în noiembrie 2019, deoarece a considerat că faptele s-au prescris.

În SUA riscă 175 de ani de închisoare

Procurorii americani  însă se țin tari pe poziții. Ei l-au învinuit pe Assange pentru 17 acte de spionaj și o acuzație de utilizare incorectă a computerului în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a mii de documente militare și diplomatice.Cumulul pedepselor, daca va fi găsit vinovat, poate ajunge la 175 de ani de închisoare.

Procurorii spun că Assange l-a ajutat în mod ilegal pe analistul de informații al armatei americane Chelsea Manning să fure informații diplomatice clasificate și fișiere militare pe care WikiLeaks le-a publicat ulterior. În apărarea lui, avocații lui Assange susțin că acesta acționa ca jurnalist și are dreptul la protecția oferită de libertatea  de exprimare dată de Primului Amendament pentru publicarea documentelor care au expus acțiunile militare americane în Irak și Afganistan.

Ce îi cere logodnica lui Assange președintelui Biden

Pe de altă parte, logodnica lui Assange, Stella Moris, l-a îndemnat miercuri pe președintele SUA, Joe Biden, să renunțe la urmărirea penală lansată de predecesorul său, Donald Trump. Moris, care are doi fii minori cu Assange, a declarat în fața Înaltei Curți că fondatorul WikiLeaks se simte „foarte rău” în închisoare.

„În urmă cu șase luni, judecătorul Vanessa Baraitser a blocat extrădarea partenerului meu, Julian Assange, deoarece trimiterea acestuia în sistemul penitenciar american ar fi însemnat semnarea mandatului său de moarte.  Acesta ar fi trebuit să fie sfârșitul. Cazul este putred până la miez și nimic din ceea ce guvernul SUA nu poate spune despre viitorul său tratament nu merită hârtia pe care este scrisă.

Aceasta este o țară ai cărei agenți au complotat să-l omoare pe Julian pe pământ britanic, care i-a hărțuit avocații și a furat documente legale;  care a vizat chiar și bebelușul nostru de șase luni. Fac apel la administrația Biden să facă ceea ce trebuie.  Acest apel a fost făcut cu două zile înainte ca administrația Trump să părăsească White House și, dacă administrația Biden este serioasă în ceea ce privește respectarea statului de drept, Primul amendament și apărarea libertății presei la nivel mondial, singurul lucru pe care îl poate face este să renunțe la acest caz. (…)

Pare de neconceput faptul că președintele Biden ar dori să continue cu acest caz – pentru că libertatea lui Julian este cuplată cu toate libertățile noastre și nicio societate democratică nu poate face din jurnalism o crimă. Dacă Administrația Biden nu pune capăt acestui lucru acum, cazul va trena în instanțe, în timp ce Julian rămâne în închisoare pe termen nelimitat, necondamnat, suferind și izolat, în timp ce copiilor noștri li se refuză dreptul de a avea un tată”, a transmis Stella Moris.

Moris, care a vorbit presei săptămâna aceasta a spus că iubitul ei se bucură  atunci când merge să îl viziteze. În rest, arată Moris, închisoarea este „un loc teribil”. Rata sinuciderilor este de trei ori mai mare decât media din toate penitenciarelor din Marea Britanie. Și un grup de medici reprezentând peste 250 de profesioniști din domeniul medical din 35 de țări i-au scris președintelui Joe Biden miercuri, îndemnându-l să renunțe la acuzațiile împotriva lui Assange.

Sursa foto: Instagram

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre