Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele vești despre Programul Rabla, după ce a fost suspendat. Se întoarce, dar cu buget de avarie!

Ultimele vești despre Programul Rabla, după ce a fost suspendat. Se întoarce, dar cu buget de avarie!
După ce fusese suspendat în luna iunie, Programul Rabla se întoarce, însă cu buget de avarie și în anumite condiții.

Programul Rabla pentru persoane fizice va fi reluat în perioada următoare, după ce fusese suspendat pe 18 iunie. Bugetul va fi însă mai mic, de 200 de milioane de lei, comparativ cu 1,43 miliarde de lei planificate inițial. 

Potrivit ministrului Mediului, Diana Buzoianu, „pentru a nu ajunge în categoria junk, trebuie să scădem 30 de miliarde de lei din cheluieli”.

Programul Rabla pentru persoane fizice va avea un buget de 200 milioane de lei

Planificat inițial pentru lansare pe 19 iunie 2025, programul Rabla pentru persoane fizice a fost suspendat cu o zi înainte din cauza negocierilor pentru formarea noului Guvern Bolojan și a constrângerilor bugetare.

Diana Buzoianu, ministrul Mediului, a anunțat reluarea programului pentru persoane fizice, cu un buget de 200 de milioane de lei, și a subliniat necesitatea unei reforme pe termen lung pentru a alinia programul cu obiectivele de mediu.

Voucherele pentru mașinile termice și mașinile plug-in hybrid vor rămâne la aceeași valoare

Programul Rabla pentru persoane fizice se întoarce. Bugetul va fi mult mai mic decât cel planificat inițial
Se reia Programul Rabla. Sursă foto: TVR

Potrivit informațiilor oferite de ministrul Mediului, voucherele pentru mașinile termice și pentru mașinile plug-in hybrud vor rămâne la aceeași valoare. „Însă pentru mașinile electrice, nu mai suntem într-o postură în care să putem să aducem vouchere de 37.000 de lei pentru fiecare mașină”, a spus Diana Buzoianu.

Ministrul Mediului a subliniat diferența mare dintre vouchere: 10.000 lei pentru mașini termice și hibride față de 37.000 lei pentru mașini electrice, argumentând că în contextul economic actual, sprijinul trebuie direcționat către cei care au nevoie reală.

„O persoană care își achiziționează o mașină de zeci de mii de euro e adevărat că se bucură dacă primește un voucher de 37.000 de euro, însă noi nu mai suntem în postura economică în care să putem susține astfel de măsuri. Și atunci, aici, voucherul va fi scăzut”, susține aceasta.

Ce se va întâmpla anul viitor

Ministrul Mediului a adus în discuție și ce se va întâmpla anul viitor, punctând că „rămân de avut mai multe discuţii”.

Cea mai importantă dintre acestea va fi cea despre analiza impactului pe reducerea de emisii pentru toate programele Administrației Fondului de Mediu.

„Viziunea noastră trebuie, pe termen mediu şi lung, să se schimbe de la vouchere, la programe naţionale cu impact pe mediu cuantificabil clar”, susține Diana Buzoianu.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *