Simona Ionescu / Redactor Șef

Un film coreean se pare că l-a făcut pe Mario să ucidă oameni în Grădina Botanică din Craiova. Ce l-a dat de gol

Un film coreean se pare că l-a făcut pe Mario să ucidă oameni în Grădina Botanică din Craiova. Ce l-a dat de gol
Supărați de zvonurile care au apărut în presă legate de faptul că Melis ar fi avut o relație cu cadetul ucigaș, prietenii tinerei au dat un mesaj tulburător în care au explicat adevărul. Azi, anchetatorii au prezentat obiectele găsite în rucsacul lui Mario Alexandru Fojică, fiul de polițist, elev la liceul militar din Craiova.

Melis și Mario Alexandru Fojică nu s-au cunoscut niciodată, susțin categoric prietenii și colegii din școală al adolescentei omorâte. Iar cu Emi, de 19 ani, student în anul I, care se află acum în spital, Melis a început o relație frumoasă de prietenie cu doar câteva luni în urmă.

Și atunci ce l-a determinat pe ucigașul de doar 17 ani să facă o asemenea nenorocire? Anchetatorii au descoperit în rucsacul elevului detalii cu adevărat șocante. Acesta nu avea o cagulă, așa cum s-a crezut prima dată, ci o mască din plastic, care se folosește într-un joc al supraviețuirii. Specialiștii spun că nu este prima dată când copiii se comportă ca și actorii din asemenea seriale, iar consecințele sunt devastatoare.

Ce s-a aflat în rucsacul ucigașului Mario Alexandru Fojică

„Aceste jocuri modifică felul de a gândi a multor copii”

„Din punct de vedere criminologic, descoperirea însemnă mare lucru pentru anchetă. Începem să avem niște explicații, într-adevăr nu justifică gestul, dar există niște explicații. Masca care ține de vreun film, de un joc din ce am înțeles, este cumva simbolul unuia dintre personajele unui joc. Acesta jocuri, și am spus-o în repetate rânduri, modifică foarte mult felul de a gândi al acestor copii.

Ei nu sunt obișnuiți cu fluxul mare de informații de pe net și ei nu știu cum să le gestioneze, din păcate. Ajung să trăiască în lumea virtuală și de aceea ajung să se bată între ei prin școală, dar folosind gesturi și de multe ori verbe pe care le întâlnesc în jocurile acestea care le captează foarte multe ore din timpul lor liber”, a declarat criminalistul Dan Antonescu, pentru Wowbiz.

„Accesarea acestor jocuri trebuie să fie făcută de cei care fac percheziția informatică”

El este ucigașul din Craiova, Mario Alexandru Fojică, care i-a luat viața adolescentei Melis

Același criminalist a mai spus „Dacă fata omorâtă și autorul au avut o relație, așa cum s-a zvonit, și au comunicat vreodată, rămân urme ale unei comunicării între ei, pentru că nu poți șterge tot. Fie, doar el a avut în mintea lui dorința de a face ceva ce a văzut în filmulețele și jocurile pe care le-a accesat. Accesarea acestor jocuri trebuie să fie făcută de cei care fac percheziția informatică și să constate că într-adevăr, el este un adept al acestor jocuri”.

„Dacă într-un joc pe calculator zile și săptămâni întregi ești obișnuit să dai cu cuțitul, ajungi ca în viața reală să ți se pară absolut normal să faci același lucru”

„Ajung să li se spele creierele și să comită gesturi pe care oricum nu le înțeleg și a căror importantă nu o înțeleg la adevărata valoare. Dacă într-un joc pe calculator zile și săptămâni întregi ești obișnuit să dai cu cuțitul, să împuști să arunci în aer, ajungi ca în viața reală să ți se pară absolut normal să faci același lucru, fără să mai iei în calcul că în viața ta există niște oameni reali, nu oameni virtuali.

Sunt oameni care au o viață, sentimente și destinul lor, pe care tu le ignori pentru că în jocul video după ce ai omorât dușmanii, ei doar dispar. Aici victimele nu dispar”, a mai punctat în teoria sa Dan Antonescu, pentru sursa citată.

Squid Game, serialul interzis minorilor

Jocul Calamarului a distrus viețile multor adolescenți

E posibil ca ucigașul să se fi inspirat și din filmul Squid Games sau Jocul Calamarului care are un grad atât de ridicat de violență, încât în diverse regiuni ale lumii a fost interzis minorilor, considerat a fi un dezastru pentru copii. Serialul coreean care rulează pe Netflix i-a îngrijorat și pe profesorii din Italia.

Pentru a preîntâmpina eventualele probleme grave, Silvia Svanera, directoarea unei școli din Florența a trimis un mesaj atât profesorilor din subordine, cât și părinților. Acesta a declarat că tot mai mulți copii încearcă să imite scene din serial și încep să se ia la bătaie.

Serialul este construit în jurul unor jocuri din copilărie

Întregul fenomen din serialul Squid Game este construit în jurul unor jocuri cunoscute de majoritatea copiilor și oricine își amintește de momentele în care preferau să strige „1, 2, 3, la perete stai”. Din nefericire însă, în filmul coreean dacă o păpușă se va întoarce, iar celălalt personaj vrea să ajungă la ea, este împușcat.

Evaluarea psihologilor despre acest film difuzat pe Netflix

Psihologii spun că Squid Game activează și menține stări de tensiune foarte puternice. Prezinta într-o manieră extrem de agresivă dileme etice, morale și situații fără scăpare, în care personajele sunt ”nevoite” să ucidă, conform regulilor jocului”. Însă mulți părinți nu sunt conștienți de posibilele efecte ale filmului asupra copiilor lor, a apreciat psihologul Gabriela Domnița. Ea oferă și un sfat părinților:

”Avem nevoie de un climat de încredere în relația părinte-copil, pentru ca copilul să spună într-adevăr ce crede, să împărtășească cu părintele ce-l preocupă, ce a văzut, ce știe despre film și părintele la rândul lui să nu aibă atitudinea prea critică, prea didactică, să zicem, ci una care explorează împreună cu copilul ce i s-a întâmplat și își asumă rolul de părinte care spune: eu trebuie să am grijă de tin, dacă îți interzic asta, îți interzic din grijă, și doar ca o vorbă, ci chiar cred că nu e potrivit, cred că ai avea probleme, cred că ai timp să ai acces la așa ceva”, este de părere psihologul Gabriela Domnița.

Nu doar la noi în țară au apărut semnale cu privire la copii și serialul Squid Game.

”În momentul în care am făcut cercetări pe partea aceasta, ceea ce m-a frapat de la început a fost faptul că avem 111 milioane de fani. Experți din Ucraina, din Franța, din Marea Britanie, din Canada, printre acești experți sunt psihologi, profesori, directori ai școlilor, ce au sesizat la nivelul copiilor de clase primare anumite comportamente, anumite jocuri preluate din film, în timpul pauzelor, cu diferite provocări, în care încercau să pună în practică imaginile din film. Apoi au observat și au ajuns la concluzia că apar efecte pe somn, există probleme de somn”, a declarat psihologul Carmen Șoancă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre