Simona Ionescu / Redactor Șef

Un fost ministru de Finanțe îi învață pe români cum să nu plătească rata la bancă timp de un an

Un fost ministru de Finanțe îi învață pe români cum să nu plătească rata la bancă timp de un an
Aveți credite la bănci și nu puteți să mai plătiți datoriile? Sau vreți să vă gândiți cum să le amânați? Iată ce pași trebuie să urmați.

Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, spune că toți românii cu credite au la dispoziție o soluție pentru a amâna plata ratelor la bancă cu aproape un an.

Ce poate face, de exemplu, o persoană care are un credit în valoare de 250.000 de lei, la care plătește rata de 2500 de lei? Poate amâna plata cu nouă luni, iar în aceste condiții ar strânge o dobândă de peste 10.000 de lei. Dobânda se va împărți pe o durată de 60 de luni, iar pentru următorii cinci ani, rata va fi de 2675 de lei. Poate fi o soluție pentru persoanele care trec prin momente critice, fie cauzate de pierderea locului de muncă, fie de reducerea salariului.

„Ar trebui să fie o negociere între bănci și client”

„Sigur că cea mai bună soluție ar fi ca să ramburseze împrumutul, că nu se știe și cu dobânda de politică monetară, dacă nu va crește și va crește și ROBOR-ul. A doua într-adevăr, ar fi o restructurare. Dacă, într-adevăr, pentru beneficiarul creditului este o perspectivă ca să nu-și piardă locul de muncă.

Dar ar trebui și totuși să fie o negociere între bănci și client, sub supravegherea Băncii Naționale, pentru că băncile au încasat dobânzi foarte mari, au obținut anul trecut un profit de două-trei ori mai mari decât înainte de perioada de criză. Și orice amânare are și un risc, că nu se știe ce se întâmplă în perioada următoare, că nu observăm o reducere a dobânzilor.

„Ar putea să fie o altă poliță a băncilor de a merge pe plasarea de capital”

S-ar putea băncile, prin faptul că au depozite foarte mari, să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR. Pentru că dacă băncile au lichiditate, Banca Națională le sancționează. Și ar trebui să dea chiar cu dobândă negativă, pentru că băncile comerciale n-au voie să țină lichidități în cadrul băncilor.

Ar putea să fie o altă poliță a băncilor de a merge pe plasarea de capital, de împrumuturi, pentru a nu rămâne cu lichiditățile. Şi băncile vor avea o problemă legat de lichidități, deplasarea lichidității”, a declarat Gheorghe Ialomițeanu, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre