Un ministru român, condamnat să facă muncă în folosul comunității

Ministrul român Florian Bodog a fost acuzat că a angajat fictiv o consilieră la Ministerul Sănătății. A fost deschis dosar pentru abuz în serviciu, iar oamenii legii l-au condamnat acum la doi ani de închisoare cu suspendare. Va trebui să facă și muncă în folosul comunității.
„Pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, condamnă inculpatul Bodog Florian Dorel la pedeapsa principală de 2 ani închisoare”, se arată minuta instanței. Aceeași condamnare a primit-o și Olivia Marcu, consiliera pe care ministrul a angajat-o fictiv la Ministerul Sănătății.
Cei doi vor trebui totodată să returneze Ministerului Sănătății și 74.461 de lei. Acești bani reprezintă suma totală a salariilor pe care consiliera le-a încasat între februarie 2017 – ianuarie 2018, perioadă în care femeia nu a fost însă niciodată la serviciu.
Ministrul nu mai are voie să ocupe funcții publice sau autoritare timp de doi ani. Pe durata termenului de supraveghere, acesta va presta muncă în folosul comunității pentru 60 de zile.
Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Florian Bodog a primit condamnarea în ultimele zile ale mandatului de senator al României, acesta fiind și decan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.
În perioada în care Olivia Marcu a fost angajată la Ministerul Sănătății și nu s-a prezentat niciodată la muncă, ministrul Bodog a semnat foile de prezența în locul acesteia. Pe lângă aceste acte, Florian Bodog a semnat și două contracte individuale de muncă și o declarație pe proprie răspundere. Totul a fost descoperit în urma unei anchete a DNA.
Bodog a fost achitat pentru acuzațiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru cele trei acte semnate în numele consilierei. După ce a aflat decizia instanței, Florian Bodog a transmis un mesaj pe contul de socializare. „Nu am comentat, nu comentez și nu voi comenta hotărârile Justiției. Voi face, în schimb, apel la această sentință”, a transmis Bodog pe Facebook.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook