Simona Ionescu / Redactor Șef

Un ochi râde, altul plânge. Angajații vor avea salarii mai mari, angajatorii dau din colț în colț. Când intră legea în vigoare

Un ochi râde, altul plânge. Angajații vor avea salarii mai mari, angajatorii dau din colț în colț. Când intră legea în vigoare
Potrivit unei noi prevederi care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, angajatorii sunt obligați să majoreze salariile angajaților stabilite la nivel minim.

Prevederea e valabilă și pentru angajații cu contracte noi și pentru cei cu contracte în derulare.

De la 1 ianuarie 2023, inclusiv în firmele private, salariul minim de bază a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut. Începând cu 1 ianuarie 2024, acesta va crește din nou. Iată ce vor trebui să facă angajatorii. “Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

„Dispozițiile se aplică și dacă salariatul nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia”

Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

„Aaceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului.

„Există egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă”

Majorarea se va aplica atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cei cu contracte aflate în derulare. În acest mod, există egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora”, se arată în Codul muncii.

Potrivit inspectiamuncii.ro, pentru că e vorba de modificarea contractului de muncă, va fi nevoie de “întocmirea unui act adițional semnat de ambele părți”, potrivit inspectiamuncii.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre