Simona Ionescu / Redactor Șef

Un oraș de pe malul mării a intrat într-un top european de mediu. Ce se întâmplă cu Capitala

Un oraș de pe malul mării a intrat într-un top european de mediu. Ce se întâmplă cu Capitala
Potrivit unui studiu european făcut în nu mai puțin de 340 de orașe arată faptul că cel mai curat și proaspăt aer îl respiră locuitorii orașului portughez Faro, un mic port de la malul Oceanului Atlantic.

Galațiul ocupă locul 21 în acest top, în timp ce Bucureștiul s-a situat abia pe locul 302.

Conform informațiilor oferite de Agenția Europeană de Protecție a Mediului, principala problemă a aerului din orașe o constituie particulele fine de praf care, dacă sunt inhalate, conduc la apariția unor boli grave. Un studiu făcut în 304 de orașe a scos la iveală faptul că Galațiul se află în topul celor mai nepoluate orașe din România.

Parc din Galați

Dacă în urmă cu 30 de ani aerul era plin de noxele emise de la combinatul siderurgic și fabricile din zonă, situația s-a schimbat acum radical și are aerul cel mai curat. Fabricile au intrat în faliment, iar primăria a investit foarte mult în ultima perioadă, reușind ca și transportul public din oraș să fie exclusiv electric.

Iașiul, cel mai poluat oraș al României

La polul opus este Iașiul, spune același studiu, fiind cel mai poluat oraș al țării. În ceea ce privește capitala, a reușit să ocupe locul 302, cu 15,7 micrograme de particule pe metru cub. Orașele sunt clasificate „de la cel mai curat la cel mai poluat pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici.

Particulele fine sunt „poluanții atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește decesele premature și bolile”, au explicat specialiștii agenției europene. Din clasamentul realizat de Agenția Europeană de Protecție a Mediului mai fac parte orașele Constanța, aflat pe locul 232, Bacău, locul 261, Botoșani, locul 273, Buzău, locul 274, Timișoara, locul 281, Brașov, locul 289, Cluj-Napoca, locul 291.

Suceava se află pe locul 296, Satu Mare, locul 301, Arad, locul 308, Baia Mare, locul 313, Ploiești, locul 327, Piatra Neamț, locul 329, Târgu Mureș, locul 330 și Iași, care s-a situat pe locul 340.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre