Prăjitura Siret cu ness. Rețeta din zona Galațiului

Prăjitura Siret cu ness. Rețeta din zona Galațiului
Rețetele clasice de cofetărie sunt aromate, delicioase și nu foarte greu de făcut. Una din acestea e Prăjitura Siret cu ness. Un desert foarte dulce, perfect pentru cei care vor să încerce preparatele din vremuri de mult apuse. 

Prăjitura Siret cu ness este o prăjitură care se prepara pe vremuri în laboratoarele de cofetărie. Se mai se găsește în general, în cofetăriile cu vechime din zona Galați, Brăila, Tulcea.

Ingrediente

Pentru aluatul de biscuiți: untură 100 g

1 ou mic

făină 220 g

apă 35 ml

zahăr pudră 40 g pentru aluat +1 lingură pentru decor

bicarbonat de sodiu -jumătate de linguriţă, stins cu oţet sau zeamă de lămâie

arome după gust

1 praf de sare

Pentru cremă: 100 g fondant

50 g unt

2 linguriţe ness-cafe

puțin rom sau coniac fin

Pentru decor: 1 lingură glucoză sau miere de albine

300 grame fondant de cacao

Prăjitura Siret cu ness. Mod de preparare

Se frământă aluatul fraged şi se decupează 20 de biscuiţi ovali. Fondantul se pune pe foc exact cât să se înmoaie puţin şi se amestecă. Se retrage de pe foc. Trebuie să fie moale, ca o cremă, să putem adăuga untul, scrie Pofta-buna.com. Se adaugă untul moale, la temperatura camerei, cafeaua şi romul. Se amestecă bine cu un tel, până se obţine o cremă spumoasă. Dacă este prea moale, se bagă 10 minute în congelator. Nu prea mult, că se întăreşte.

Se aşază biscuiţii pe o tavă şi se pune crema. Se poate pune cu un poș cu dui mare, cu o pungă tăiată la colţ sau, pur şi simplu, cu lingura,. Se pune şi celălalt biscuite deasupra şi se apasă uşor.

Se încălzeşte puţin glucoza (1 lingură) cu 1 lingură de apă şi apoi se ung prăjiturile deasupra. În felul acesta, fondantul va face o priză mai bună, se va lipi mai bine de biscuite. Fondantul se pune pe foc şi se încălzeşte. Se adaugă o lingură de apă şi cacaoa cernută – 1-2 linguri – în funcţie de cât de colorat vreţi să fie. Dacă este deja colorat, adăugaţi doar apă. Fondantul trebuie să fie fluid, ca să puteţi glasa prăjitura.

Fiecare prăjitură se ia şi se scufundă în fondant, atât cât să acopere biscuitele de deasupra, nu tot. Apoi, se aşază pe un grătar să se scurgă. Se repetă cu toate prăjiturile. Se lasă 10-15 minute, ca să se întărească puţin fondantul.

Sursa: Stiridiaspora.ro

Rasputin, ori profet, ori șarlatan. ”Călugărul demonic” a fost greu de ucis