Simona Ionescu / Redactor Șef

Un Prinț al României va fi înmormântat la Iași

Un Prinț al României va fi înmormântat la Iași
Prințul Mihai Dimitrie Sturdza se întoarce acasă. Ultimul său drum îl aduce la Iași, după cum i-a fost dorința. Familia le cere participanților la funeralii să doneze bani în loc să aducă flori. De ce ar face asta ?

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris, în ultimas decadă a lunii aprilie, la vârsta de 85 de ani. Trupul acestuia a putut fi adus în țară abia acum, ca urmare a restricțiilor legate de pandemie. Ultima sa dorință a fost să fie îngropat ”acasă”. Istoric de vocaţie, a semnat opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internaţional al Ţărilor Române, relaţiile româno-ruse și istoria culturii.

Diplomatul şi istoricul Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind şi descendent al familiei Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru şi primar al Bucureştiului.

”În aceste vremuri încercate, cei care reușesc să ajungă la Iași, își vor putea lua rămas bun sâmbătă, 20 iunie 2020, cu începere de la 9:30 dimineața, la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, unde va fi depus trupul neînsuflețit al Prințului Mihai D. Sturdza. Slujba de înmormântare va începe la ora 11 :00. Mihai D. Sturdza se va odihni în cavoul familiei din cimitirul Eternitatea”, transmite familia Prințului Sturdza.

Funeraliile se vor desfășura în condiții speciale, adaptate restricțiilor încă impuse de pandemie. Va fi respectată distanța socială și tuturor celor prezenți le e recomandat să poarte mască de protecție.  Familia Prințului Sturdza are o solicitare ieșită din comun în cazul unei înmormântări. Le cere oamenilo care vor veni să îi aducă un ultim omagiu prințului, să nu o facă cu flori, ci să doneze bani.

”Rugăminte pentru cei care vor veni să-i aducă un ultim omagiu: în loc de flori, să direcționeze mai degrabă bugetul pentru această cheltuială către cei aflați în nevoie. Un exemplu este Asociația Glasul Vieții care se ocupă de susținerea copiilor defavorizați (conturile Asociației sunt:  Banca Transilvania – RO64BTRLRONCRT00W8759401 (Lei), RO49BTRLEURCRT00W8759401 (Euro), RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (Lire) – Cod Swift BTRLRO 22”, transmite familia.

Născut în 1934, la Iași, a urmat școala în locul natal și în Bucureşti. În 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzaţia de nedenunţare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă, timp de doi ani.

În 1954, a reuşit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvit-o în 1960, iar trei ani mai târziu părăseşte ţara, stabilindu-se la Paris. A activat ca diplomat al Institutului de Ştiinţe Politice din Paris fiind angajat, în perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale şi Ştiinţifice al Ministerului Afacerilor Externe francez. A fost interpret oficial pentru limba română al preşedinţilor Franţei, generalul Charles de Gaulle şi Valery Giscard d’Estaing.

Între 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio Europa liberă din Munchen. La încheierea contractului a fost distins cu o scrisoare de felicitare semnată de preşedintele SUA, Bill Clinton.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre