Simona Ionescu / Redactor Șef

Universitatea București, reacție față de lectorul îmbrăcat în femeie: „Domnul n-a venit indecent…” 

Universitatea București, reacție față de lectorul îmbrăcat în femeie: „Domnul n-a venit indecent…” 
Reacțiile sunt împărțite în jurul subiectului de presă generat de apariția lectorului universitar dr. Andrei Moran – Nae în haine de femeie la o întâlnire oficială, în cadrul Universității București, cu viitorii studenți. Nu puțini sunt cei care sar în apărarea cadrului didactic. Inclusiv colegii universitari și foștii studenți.

Imaginea lectorului dr. Andrei – Moran Nae, de la Universitatea București, s-a viralizat, după ce a acesta a apărut îmbrăcat ca o femeie, cu fustă scurtă, poșetă, top și pălărie, la o întâlnire cu viitorii studenți. Totodată, instituția de învățământ unde acesta e angajat a avut prima reacție oficială față de lectorul îmbrăcat în femeie.

Așa cum știți deja, Dr. Andrei Moran – Nae este lector la Universitatea București. Aici și-a luat licența, în 2012, apoi masterul, obținând titlul de doctor câțiva ani mai târziu. În prezent este angajat al instituției de învățământ superior și face parte inclusiv din comisia de admitere a universității.

Universitatea București transmite, prin purtătorul de cuvânt, că lectorul nu a încălcat nicio lege și niciun regulament venind îmbrăcat în femeie la serviciu

Este lector și predă cursul de masterat „Jocurile video și identitatea culturală” și cursul opțional „Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative”, pe lângă faptul că susține seminarii de practică a Limbii engleze și Literatură Americană. Este, de asemenea, și lector asociat la UNATC (part-time), din 2023, el predând acolo un curs despre Jocurile video ca și (formă de) artă.

 Cei mai mulți internauți, deranjați de hainele lectorului

Pe internet, reacțiile sunt împărțite. Pe de o parte, mulți consideră inadmisibil ca un profesor să se prezinte astfel îmbrăcat în fața elevilor. Ei aduc în discuție conduita dascălului. „Nici dacă era femeie nu se cădea să vină la școală cu buricul la vedere. El nu a venit la muncă… a venit la agățat… noroc că studenții sunt majori”, a fost una din reacțiile de pe internet.

„Este problema lui… este gay… OK…!!!! Dar NU are voie să vină întrio Instituție de învățământ travestit…!!!! Înalta sa funcție presupune foarte multă decență… El are destule mijloace prin care să își manifeste orientarea sexuală… Cei ca el au foarte multe drepturi… O facultate are studenți în mare majoritate NORMALI… Prin gestul său… acest lector a încercat să racoleze noi membri spre orientarea sa sexuală…. Cred că se impune schimbarea sa din funcție…!!!!”, a comentat altcineva.

Universitatea București, prima reacție oficială

Oficialii de la Universitatea București punctează însă că aspectul lectorului nu a avut niciun element de indecență și că respectă atât Constituția României cât și regulamentul de conduită al instituției.

„Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime. Cu siguranță nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care.

Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”, a spus purtătorul de cuvânt al Universității București, Bogdan Oprea, citat de Click!.

Fost student: „Ne-a oferit siguranță”

Pe de altă parte, nu puțini sunt studenții care sar în apărarea lectorului. Un fost student de la Facultatea de Limbi și Literaturi străine îl consideră pe dr. Andrei Moran – Nae un profesor model. Tânărul spune că acesta a fost mereu apreciat în cercul academic, atât de studenți, cât și de colegii săi profesori, datorită exigenței cu care își face meseria, dar și a înțelegerii pe care o acordă tinerilor.

Lectorul dr. Andrei Moran – Nae este foarte apreciat și lăudat de foștii săi studenți (Facebook)

Fostul student spune că a urmat un seminar al lectorului, apreciind modul său de predare, acesta asigurându-se mereu că explicațiile sunt accesibile studenților. La finalul seminarului, notarea a fost transparentă, nu s-a pus problema favoritismelor, toți fiind încurajați să participe și să răspundă.

„Un lucru foarte important de notat este cât de multă siguranță ne-a oferit. Nu am auzit de la acest cadru didactic decât cuvinte de încurajare. Astfel, într-un mediu academic cred că este mult mai important, în calitate de profesor, să cunoști domeniul și să poți să il predai cum trebuie, decât modul în care te îmbraci. Nu am auzit pe nimeni să vorbească rău de dumnealui, student sau cadru didactic. Eu și colegii mei suntem extraordinar de șocați de ce se poate spune despre dumnealui”, a spus în exclusivitate pentru sursa citată fostul student al dr. Andrei Moran – Nae.

„A fost o adevărată plăcere să iau parte la cursurile ei”

Mai mulți tineri au reacționat la fotografia difuzată în spațiul public, cu dascălul îmbrăcat în femeie. „L-am avut ca profesor pe acest om și e super fain”, a scris cineva.

O altă reacție este în același ton, cu atenție la exprimarea corectă având în vedere identificarea de gen vizibilă a lectorului. „A fost o adevărată plăcere să iau parte la cursurile ei care mi-au făcut ultimul semestru de la facultate mai frumos”, se arată în postare.

Un fost student le cere oamenilor să nu judece calitatea academică după haine. „Predă incredibil de bine și este un om foarte deștept și foarte deschis la minte. Mereu s-a comportat exemplar cu studenții săi. Nu mai judecați doar dintr-o poză”, a fost o altă reacție.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre