Februarie înseamnă Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților, după modelul occidental și Dragobetele, potrivit tradiției autohtone. Ce reprezintă una, dar și ce semnificație are alta, vom încerca să evidențiem în materialul de azi. Și nu în ultimul rând imagini și opinii despre această zi a iubirii, în exclusivitate, la Retete și Vedete.
Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Sfântului Valentin, cum i se mai spune, este sărbătorită, în fiecare an, la data de 14 februarie. Ea onorează istoric vorbind unul sau chiar doi martiri creștini timpurii, numiți Sfântul Valentin. Ulterior, această zi a devenit o sărbătoare culturală, religioasă, dar și comercială, dedicată romantismului și iubirii, în multe regiuni ale lumii.
Ziua a fost asociată cu dragostea romantică în secolele al XIV-lea și al XV-lea, când noțiunile de dragoste de curte au înflorit, aparent prin asociere cu „păsările iubirii” de la începutul primăverii.
În Anglia secolului al XVIII-lea, ziua s-a transformat într-o ocazie în care cuplurile își exprimau dragostea unul față de celălalt prin oferirea de flori, dulciuri și trimiterea de felicitări (cunoscute sub numele de „valentine”).
Simbolurile de Ziua Îndrăgostiților care sunt folosite astăzi includ conturul în formă de inimă, porumbei și figura lui Cupidon înaripat.
Începând cu secolul al XIX-lea, felicitările de Sfântul Valentin scrise de mână au făcut loc felicitărilor produse în masă. În Italia, cheile de Sfântul Valentin sunt oferite îndrăgostiților „ca simbol romantic și ca o invitație de a descuia inima celui care le dăruiește”.
Ziua Sfântului Valentin nu este o sărbătoare oficială și zi liberă în nicio țară, cu toate acestea oamenii își dăruiesc inimioare dulci sau scrise, produse hand-made, toate în formă de inimioare sau îngerași Cupidon.
Și România a împrumutat această sărbătoare din Occident, deși avem și noi Dragobetele nostru. Prețurile la inimile hand made, așezate pe tarabele care își așteaptă cumpărătorii, pornesc de la 60 și ajung până la o sută de lei. O astfel de creație necesită multă migală, iar costul materialelor și în acest caz a crescut simțitor, în ultima perioadă, ne-a spus Elena Avram, creatoare de cadouri confecționate manual, înregistrată cu activitate de mic întreprinzător, la Iași.
Dragobetele nostru cel de toate zilele
Dragobetele se sărbătorește la data de 24 februarie. Nicolae Constantinescu, etnolog, a afirmat că nu există atestări documentare ale acestei sărbători decât în secolul al XIX-lea. Specialistul etnolog a spus că din punct de vedere etimologic, cuvântul provine din derivarea cuvântului „drag-dragul”(cu temă slavă), adăugând că „nu putem ști sigur, pentru că în domeniul etimologiei ești tot timpul pe nisipuri mișcătoare”. Lingvistul Lazăr Șăineanu vede analogia cu „dragu-bete”, sufixul „-bete”, varianta fiind folosită în zonele din Oltenia, semnificând „adunare, mulțime”.
Dragobetele este identificat cu micul Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Printre altele, Dragobetele mai este întâlnit și sub denumirea de „Dragomir”, un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți, dar reprezintă de asemenea și o figură pozitivă, simbol al primăverii.
Diferențe și asemănări
Diferența o face timpul. Asemănarea și într-un caz și în altul este iubirea. Dacă până mai ieri sărbătoarea făcea referire la dragostea romantică, acum, în limbaj spiritual, oricum i-am spune, Sfântul Valentin sau Dragobete, oameni sărbătoresc iubirea la modul general.
Lidia Popa, specialist în psihologie spirituală, ne-a spus că iubirea este infinită în Univers și tot ceea ce trăim azi cu durere pe Pământ este din cauza neiubirii și neiertării, în principal.
Pandemia a îndepărtat oamenii de teama îmbolnăvirii, reacție firească umană, dar războiul inuman și cutremurul teribil din Turcia și Siria vine să echilibreze energia planetară, prin faptul că oamenii își ajută semenii, prin compasiune, iubire și o mână de ajutor oferită exact la timpul potrivit. Pentru ca viața să meargă mai departe pe Pământ este nevoie de un singur condiment: iubire. Iar sărbătoarea iubirii din luna februarie se potrivește ca o mănușă pentru a trăi în pace și armonie pe frumoasa și unica planetă Pământ.
Noi mesaje pe inimioarele din ciocolată americane
Și ca un fapt divers și interesant, până și inimioarele de ciocolată din America au fost pregătite în acest an cu noi mesaje. Iar acestea sunt deosebit de simpatice, în ton cu vremurile pe care le trăiesc tinerii și adolescenții de azi. De la “Call Me” la “Fax Me” apoi “Page Me” a devenit “Email Me” și s-a ajuns acum la “Text Me” sau ”Tweet me”.
Totodată, au apărut fraze noi precum “Big Dog”, “Love Birds” și “Cat Love”, o aluzie la toți oamenii care au dobândit animale de companie în timpul pandemiei, se arată într-un reportaj New York Times.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook