Simona Ionescu / Redactor Șef

Vărzări moldovenești, după rețeta străbunicii. Cu asemenea secrete, nu veți da niciodată greș

Vărzări moldovenești, după rețeta străbunicii. Cu asemenea secrete, nu veți da niciodată greș
Când vine vorba de vechile preparate tradiționale, bunicii își amintesc și acum cu bucurie de ce le găteau părinții, iar una dintre bunătăți rămân vărzările moldovenești.

Desigur pentru a fi cu adevărat ca la carte, acestea trebuie făcute după rețeta veche, care are și câteva secrete: dovleacul pus în aluat și maiaua care se prepară în casă. Gospodina care ține cont de aceste trucuri, va fi lăudată.

Ingrediente necesare

Pentru început e important să faceți maiaua, care se obține din 200 g făină, 60 g drojdie, 120 ml apă călduță. Pentru aluat vă sunt necesare 1 kg făină, 600 g dovleac crud, 50 ml ulei, 400 ml apă călduță. Pentru umplutură aveți nevoie de 2 kg varză murată, 200 ml ulei, ½ linguriță cu piper măcinat, 100 ml apă călduță. Veți mai avea nevoie de 40 ml ulei pentru modelat și uns tava și de un ou crud.

Mod de preparare

Cerneți făina, curățați dovleacul de coajă, semințe și partea fibroasă, apoi tăiați în cuburi și puneți la fiert în puțină apă. După ce a fiert, scurgeți apa și bateți cu telul foarte bine până când se transformă într-un piure. Puneți varza la desărat, spălați bine și tocați fideluță. Încălziți uleiul.

Vărzări moldovenești, ca la bunica

Cum se face maiaua

Pentru a pregăti maiaua, dizolvați drojdia în 120 ml apă călduță și adăugați făina treptat. Amestecați bine până obțineți aluatul, peste care presărați făină. Lăsați la dospit la loc cald până ce constatați că și-a mărit volumul de trei ori. Frământați maiaua cu piureul de dovleac, 400 ml apă călduță și făina.

După ce ați pus toată făina, adăugați ușor uleiul cald și frământați până când veți vedea că aluatul se desprinde de pereții vasului. Lăsați din nou la dospit în jur de o oră, o oră și jumătate.

Cum se prepară umplutura

Pentru a realiza umplutura înăbușiți varza cu ulei, piper și 100 ml apă. Trebuie să amestecați pentru că altfel se poate prinde, iar după ce e gata, lăsați la răcit. Împărțiți aluatul în 20 de părți egale, care se vor întinde pe o planșetă unsă cu ulei în formă rotundă. La mijlocul foii puneți umplutura, apoi pliați, aducând marginile spre mijloc. Tapetați tava cu hârtie, puneți vărzările, lăsați să crească aproximativ un sfert de oră. Ungeți apoi cu ou și introduceți la cuptor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre