Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru bugetari. Informații de ultimă oră despre voucherele de vacanță. Ce pune la cale Guvernul

Veste bună pentru bugetari. Informații de ultimă oră despre voucherele de vacanță. Ce pune la cale Guvernul
Guvernul dorește să acorde voucherele de vacanță până în ultima zi a anului 2026.

În acest moment, pe masa Senatului se află spre aprobare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind voucherele de vacanță, obligatorii pentru angajații de stat și opționale pentru cei din sectorul privat.

Suma la care se ridică un voucher este de 1450 de lei

Pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 cuantumul voucherelor de vacanță se ridică la suma de 1450 de lei pentru fiecare angajat în parte. Dacă angajatul lucrează în mai multe locuri, poate alege firma de la care să primească voucherele de vacanță. Voucherele de vacanță nu sunt impozite.

Beneficiază de vouchere angajații cu contract individual de muncă

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice.

Precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se arată în textul aflat la Senat.

Cum se folosesc voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță se pot folosi doar în România, iar cel care beneficiază de ele urmează să aleagă agenția, hotelul și unitatea de cazare unde urmează să meargă în vacanță. Ulterior se va verifica dacă hotelul sau pensiunea aleasă se află pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță. Dacă totul este în regulă, beneficiarul merge la unitatea de cazare și plătește cu voucherele de vacanță.

Voucherele de vacanţă nu se vând

Potrivit legii, voucherele de vacanță nu se transmit și nu se pot vinde, ci folosite de titular, doar pe baza actului de identitate. Cine încearcă să le vândă, poate plăti o amendă de 26.600 de lei. Agenția de turism care acceptă vouchere pentru altcineva va primi o amendă de 13.300 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre