Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru pensionari. Ce spune președintele Casei de Pensii

Veste bună pentru pensionari. Ce spune președintele Casei de Pensii
Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, le dă pensionarilor o veste bună. Ce se va întâmpla de la toamnă.

În toamnă ar trebui să intre în vigoare noua lege a pensiilor, pentru care Casa de Pensii a finalizat normele de aplicare. Potrivit noilor reglementări, vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei atât orele suplimentare, cât și primele în bani dar și al 13-lea salariu. O veste bună  pentru pensionari.

Autoritățile promit că nu vor mai exista diferențe între pensionari

Până în acest moment au fost introduse în sistemul electronic peste 95% din dosarele celor aproape cinci milioane de pensionari. Iar autoritățile promit că vor fi eliminate toate diferențele dintre pensionari. Potrivit noii legi, pensia va fi calculată multiplicând punctul de referință, care este de 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de salariat în perioada în care a muncit.

„Mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii”

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent. Mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an.

Ce se întâmplă cu pensiile din toamnă

Acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a afirmat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, pentru Stirile ProTV. Potrivit oficialilor de la Ministerul Muncii, recalcularea care e programată pentru luna septembrie va avea un impact de aproximativ 10 miliarde de lei.

Ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut carnetul de muncă

De asemenea, președintele CNPP a explicată pentru „cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”.

Dacă s-a pierdut carnetul de muncă sau firma s-a desființat, potrivit legii datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii. Există schimbări și în ceea ce privește pensia anticipată. Conform noilor prevederi, pot cere pensia anticipată cu până la cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare cei care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre