Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste incredibilă pentru români. Vor primi ajutor de la stat de 1000 de lei. Klaus Iohannis a semnat

Veste incredibilă pentru români. Vor primi ajutor de la stat de 1000 de lei. Klaus Iohannis a semnat
Cu câteva zile în urmă, Klaus Iohannis a semnat actul normativ care prevede acordarea de ajutor de la stat pentru producătorii agricoli de legume (fructe și cartofi), care au avut probleme după seceta de anul trecut.

Potrivit noii legi, fermierii urmează să primească un ajutor de 1000 de lei. Pentru ca producătorii agricoli să fie ajutați, statul a pus la dispoziție un buget de 300 de milioane de lei.

Producătorii agricoli de legume, fructe și cartofi urmează să primească acești bani pentru o perioadă de trei ani. Indemnizațiile vor fi majorate, imediat ce decretul va intra în Monitorul Oficial. Situația este altfel în cazul cooperativelor, care vor primi ajutor de 300.000 de euro pentru activitățile de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi.

Ajutorul se acordă anual

Conform legii, valoarea acestui ajutor reprezintă 20% din valoarea producției comercializate și se acordă anual. „Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producţiei comercializate şi se acordă anual, dar nu poate depăşi 100.000 de euro.

Bani în plus pentru fermieri

Echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României la data comercializării, în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 300.000 de euro.

Echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României la data comercializării, în cazul cooperativelor agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi grupurilor/organizaţiilor de producători”, conform informațiilor din legea promulgată de Klaus Iohannis.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre