Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste senzațională pentru milioane de români. Banii lor de pensii au crescut substanțial

Veste senzațională pentru milioane de români. Banii lor de pensii au crescut substanțial
În contextul scumpirilor care nu se mai opresc, atenția multor români este ațintită asupra pensiilor. Milioane dintre aceștia primesc o veste bună.

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au reușit să recupereze toată pierderea înregistrată în 2023, în prima parte a anului în curs. Mai mult, reușita e că s-a adus un plus în conturile celor peste 7,9 milioane de participanți care contribuie obligatoriu în sistem, cu 3,75% din salariul lor brut.

Contul mediu al celor peste 7,9 milioane de participanți în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) era, la 20 aprilie 2023, cu 5% mai mare decât la finalul anului 2022 și cu aproximativ 4,5% peste nivelul din 20 aprilie 2022, în urmă cu un an, relevă datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

Performanța raportată la sfârșitul anului trecut acoperă chiar și inflația din primele patru luni ale acestui an, conform calculelor Economica.net. O astfel de situație nu a mai fost întâlnită din 2021. Este adevărat că aceste 4,5 procente în plus nu acoperă nici o treime din creșterea prețurilor anunțată de BNR, însă ele consemnează o revenire foarte importantă. Asta după ce în toamna anului trecut fondurile aveau o scădere anualizată de circa 10%. Conform sursei citate, anul 2022 a fost primul cu pierderi pentru sistemul de pensii private. Astfel, în decursul anului trecut, valoarea conturilor de pensii a scăzut cu aproximativ 3%, în medie.

O lună istorică pentru sistemul de pensii private

Pentru prima dată în istorie, activele gestionate de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), fonduri unde cotizează obligatoriu peste 7,9 milioane de români, au depășit pragul de 100 de miliarde de lei. S-a întâmplat la finalul lunii ianuarie, când activele au ajuns la 100,17 miliarde de lei. Creșterea s-a înregistrat odată cu majorarea valorii acțiunilor listate la Bursa de Valori București. Aproximativ un sfert din  portofoliile fondurilor sunt plasate în acțiuni.

În acest context, creșterea față de nivelul din ianuarie 2021 a fost de peste 12%. Dacă luăm în considerare faptul că sistemul a încheiat anul 2022 cu un minus de 3% față de anul precedent, înseamnă că activele au urcat cu 15% într-o singură lună, mai arată sursa menționată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre