În fața scumpirilor recente la energie, pensionarii și persoanele cu dizabilități ce au venituri mici, persoanele care au ajutor social și familiile care beneficiază de alocație de susținere, primesc o veste uriașă din partea guvernului. Milioane de români se vor bucura pentru că vor putea să se încălzească la iarnă.
Toate aceste grupuri considerate defavorizate, beneficiază, în 2023, de un ajutor financiar de 1.400 de lei, pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. Suma a fost stabilită printr-o ordonanță din 2022. Așa cum arată textul actului normativ, ajutorul poate fi folosit exclusiv pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc, cărbune etc.
Veste uriașă pentru români. Guvernul prelungește durata ajutoarelor de încălzire
Banii pentru compensarea facturilor la energie nu sunt primiți fizic, ci vin sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe hârtie. Aceasta poartă numele de card de energie. Practic, sumele primite sunt transferate furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române.
Conform reglementărilor în vigoare, sprijinul acordat de stat poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023. Guvernul a anunțat însă că analizează extinderea termenului limită până la data de 31 martie 2024.
Mai exact, guvernanții au avut în analiză, joi, arată Avocatnet.ro, un proiect de act normativ prin care să fie modificată OUG 166/2022, cea prin care s-a stabilit ajutorul financiar destinat acoperirii, în 2023, a costurilor cu facturile la energie, astfel încât banii să poată fi folosiți până la 31 martie 2024.
Cum se acordă ajutorul pentru plata energiei
Ajutorul pentru plata facturilor la energie, în valoare de 1.400 de lei, se acordă în două tranșe egale, de câte 700 de lei fiecare. Prima tranșă s-a plătit în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023. A doua tranșă a fost dată în septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.
Beneficiari ai ajutorului pot fi, potrivit ordonanței, următoarele categorii de persoane și familii:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.
Ordonanța precizează că acele persoane care se încadrează în mai multe categorii de beneficiari vor primi ajutorul o singură dată. De asemenea, dacă într-o locuință conviețuiesc mai mulți beneficiari, nu va primi ajutorul decât unul singur, acesta abordându-se pe loc de consum.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook