Proiectul de lege se află momentan în dezbatere, în Senat, însă șansele ca el să fie adoptat sunt foarte mari. În primul rând pentru că a fost alcătuit la cererea Uniunii Europene, iar în al doilea rând pentru că foarte multe țări au implementat deja aceste măsuri.
Proiectul de lege introduce noutatea ca persoanele care doresc să cumpere alcool sau produse din tutun, inclusiv cele destinate țigărilor electronice, dispozitivelor de încălzit tutun, dispozitivelor de confecționat țigarete și vape, să fie legitimate de vânzător.
Astfel, tinerii trebuie să facă dovada că au 18 ani împliniți și, de ce nu, orice persoană care ridică suspiciuni lucrătorului comercial.
Cele două acte normative care se vor modifica sunt Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
„În vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unităţile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”, este mențiunea ce urmează să fie introdusă în Legea 349/2002.
Legea 61/1991 va fi modificată astfel încât, pe lângă servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, să fie considerată contravenție. Dar și vânzarea băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani.
Primii care au cerut interzicerea vânzării de alcool minorilor: Berarii româniei
„În 2019, Berarii României identifică faptul că Legea 61/1991, deși interzicea și sanctiona servirea de alcool minorilor în localurile publice, nu făcea același lucru și pentru comercializarea de alcool către minori în magazine.
Drept urmare, Berarii României elaborează o inițiativă legislativă de modificare a legii astfel încât comercializarea să fie interzisă și pedepsită în mod explicit.
Proiectul de lege a fost aprobat de Senat și în acest moment așteaptă să fie aprobat de plenul Camerei Deputaților.
Modificările aduse legii:
- Se interzice comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice către minori;
- Încălcarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 500 – 1.500 lei;
- În cazul repetării încălcării acestei prevederi se dispune măsura suspendării activităţii localului public sau a unității autorizate să comercializeze băuturi alcoolice, pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.”, se arată într-un comunicat al asociației menționate.
Cei mai afectați? Oamenii din mediul rural
În mediul rural există o practică generală a adulților de a trimite copii la magazin pentru a le cumpăra alcool și tutun. Aceștia se declară cei mai nemulțumiți de noile prevederi pe care politicienii doresc să le adopte.
Ce riscă un comerciant care vinde țigări și alcool minorilor?
Ca și înainte, sancțiunea celor care nu respectă legea variază între 100 și 500 de lei. Dacă proiectul va trece, statul va impune o avalanșă de controale în magazinele și localurile din toată țara.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook