Vești bune pentru pensionari a adus ministrul Marius Budăi de la Comisia Europeană

Vești bune pentru pensionari a adus ministrul Marius Budăi de la Comisia Europeană
Doi miniștri, Marius Budăi și Marcel Boloș încearcă să rezolve la Bruxelles problemele care au apărut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Discuțiile au avut loc ieri și avem primele vești.

Înainte de plecare, ministrul Boloș a făcut o declarație rezervată:să vedem finalul discuţiilor care vor avea loc şi veştile care sperăm noi să fie bune pentru ceea ce înseamnă implementarea PNRR”. Aseară, ministrul Budăi a venit în fața românilor cu primele vești.

Ministrul Muncii și cel al Fondurilor Europene au purtat discuții cu oficialii Comisiei Europene pentru a-i convinge să renunțe la procentul de 9,4% din PIB stabilit în PNRR pentru pensii. Au arătat că e nevoie să fie reglate inechitățile din sistemul național, dar se impune și o nouă lege a pensiilor.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut o declarație amplă la Antena 3 despre stadiul discuțiilor.

„Vestea bună pentru actualii seniori ai României și pentru viitorii seniori ai României. Am avut discuții extrem de bune atât pe parcursul zilei de ieri, cât și pe parcursul zilei de astăzi. Am discutat inclusiv cu dl. comisar de muncă, am discutat cu tehnicul de la Comisia Europeană. Este foarte important că s-a apreciat că suntem cu amendamentele aprobate la Senat legea pensiilor speciale într-o direcție foarte bună și cu ce am propus până acum.

Au apreciat și am transmis mesajul viitorului premier al României, președintele PSD, Marcel Ciolacu, de determinare de a rezolva această problemă și de a nu pune în pericol, nici sub o formă, din cauza acestei reforme, atragerea de fonduri atât necesare pentru dezvoltare a României. Mai aveam câteva aspecte de rezolvat.

Renegociere de la distanță, chiar și pe pensiile speciale

Am stabilit foarte clar că până luni vor mai primi un document de la noi care conțin aspectele tehnice discutate de noi astăzi, după care s-a agreat foarte clar, indiferent de oră de zi, de weekend lucrătoare nelucrătoare, vom avea atâtea video-call-uri și atâtea întâlniri până vom rezolva această problemă. Se renegociază această chestiune cu pensiile din PNRR, categoric da.

Cu promisiunea noastră că, la fel cum în calitate de ministru al Muncii, am procedat până acum și probabil ăsta a fost atuul meu ca ministru, că până la reformele de până acum, că a fost vorba de pilonul doi de pensii, că a fost vorba de venitul minim de excluziune, nu am supus aprobării Parlamentului nimic până nu am agreat cu Comisia Europeană și important este de precizat că sunt extrem de deschiși la discuții pentru a rezolva aceste probleme.

Referitor la pensiile speciale am agreat anumite aspecte pe care să le îmbunătățim, anumite măsuri de tranziție pe care le putem lua pe viitor. Suntem cu temele făcute, mai avem câteva aspecte de îmbunătățit.”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi la Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre