Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești bune pentru români la început de toamnă. Guvernul le dă bani

Vești bune pentru români la început de toamnă. Guvernul le dă bani
Guvernanții le-a dat românilor cea mai bună veste. Sute de mii de români vor primi vouchere într-o singură tranșă. Despre câți bani e vorba.

Cea mai bună veste pentru sute de mii de români. Guvernul a decis că se vor acorda noi vouchere în valoare de 5000 de lei, într-o tranșă unică.

De acești bani vor beneficia la începutul anului școlar 2023-2024 nu mai puțin de 300.000 de elevi și preșcolari din mediile defavorizate. Banii le vor fi necesari pentru a-și achiziționa rechizite. Potrivit Ordonanței nr. 133 din 7 august 2020, aceste vouchere au fost denumite ”tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional” și sunt dispozitive electronice cu o valoare nominală de 500 de lei fiecare.

Se vor acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027).

Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

300.000 de elevi vor primi bani la începutul anului școlar

„Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare”

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei.

Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, se arată într-un răspuns oferit de MIPE pentru Edupedu.

Și mamele minore vor primi bani

Pe de altă parte, copiii cu ambii părinți decedați vor beneficia de burse sociale, indiferent care este venitul pe cap de membru de familie. Vor fi ajutate cu bani și mamele minore, dacă se vor întoarce la școală după ce nasc, este vorba de 700 de lei pe lună. Începând cu septembrie 2023 au fost introduse și bursele tehnologice, e vorba de 300 de lei pe lună de care beneficiază elevii din învățământul profesional și dual.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre