Potrivit Ordonanței de urgență nr. 63 din 9 mai 2022, voucherele de alimente se taie pentru persoanele care părăsesc ţara și cele care primesc decizii de condamnare. De asemenea, nu vor mai avea tichete prin programul „Sprijin pentru România”, nici cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.
„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.
În august, banii intră pe vouchere în jurul datei de 15
Fiecare voucher este valabil 12 luni și poate fi folosit doar de beneficiar. Sunt însă și situații când se fac unele excepții. Voucherele de alimentele sunt distribuite în șase tranșe, odată la două luni, iar valoarea fiecărui tichet este de 250 de lei.
Cu acest voucher se pot achiziționa alimente, dar se pot plăti și mese calde, la restaurant sau alte locuri. În august, potrivit Ministerului Investițiilor, banii vor intra pe vouchere în jurul datei de 15 august. Un român poate obţine cel puțin 15 vouchere de la stat.
Cine poate beneficia de voucherele de la stat
Persoanele care beneficiază de vouchere de alimente sunt pensionarii sistemului public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.
Aceștia au venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023. De asemenea, vor primi tichete și copiii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.
Vouchere primesc și persoanele fără adăpost
Alte categorii de persoane care beneficiază de vouchere sunt familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023.
Precum și familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023. Guvernul le acordă vouchere de alimente și familiilor și persoanelor singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, dar și celor fără adăpost. Cei mai mulți beneficiari pentru vouchere de alimente sunt din București, Suceava, Iași, Dolj și Bacău.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook