Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești mari pentru elevi și studenți. Președintele Iohannis a promulgat legea care schimbă tot

Vești mari pentru elevi și studenți. Președintele Iohannis a promulgat legea care schimbă tot
Președintele Iohannis a promulgat o lege care schimbă tot și vine cu vești mari pentru elevi și studenți de anul acesta. Este vorba despre taxele de școlarizare, precum și de o serie de alte modificări importante.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 15 Aprilie modificările la Legea învățământului superior, fapt ce vine cu vești mari pentru studenți. Vizați sunt și elevii, care au parte de noi reguli în anul școlar 2023-2024. 

O veste extraordinară pentru studenți este legată de taxele de școlarizare, care nu vor mai putea fi modificate de către instituțiile de învățământ superior pe durata unui ciclu de studii, pentru aceeași promoție de studenți. 

Taxele de școlarizare vor fi comunicate din timp 

De asemenea, conform modificărilor aduse la articolul 9, alineatul (1) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cuantumul taxelor de școlarizare va fi comunicat viitorilor candidați din timp. 

Klaus Iohannis a promulgat modificările la legea învățământului

În instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. El poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație. Ea e aprobată de Senatul universitar.

Absențele nu vor mai fi folosite ca și constrângere 

Modificări importante îi vizează și pe elevi. Astfel, actualizările recente ale Statutului Elevului includ modificări importante referitoare la procedura de exmatriculare. În plus, se clarifică drepturile și obligațiile elevilor, precum și consecințele pentru cei care acumulează absențe nemotivate.

Potrivit articolului 7, elevii au dreptul să primească absențe doar în cazul în care nu sunt prezenți la orele de curs, iar profesorilor le este interzis să utilizeze absența ca instrument de constrângere.

Absențele nemotivate, reglementate și ele 

Conform dispozițiilor din articolul 27 al Statutului Elevului, se va aplica o reducere a calificativului la purtare, trecând de la „Foarte Bine” la „Insuficient”, pentru toți elevii din învățământul primar în cazul în care înregistrează 20 de absențe nejustificate pe an școlar, raportat la totalul orelor de studiu, sau în cazul în care absențele nejustificate reprezintă 10% din numărul total de ore pe an școlar la o disciplină de studiu.

În plus, conform prevederilor aceluiași statut, nota la purtare va fi redusă cu un punct pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal atunci când înregistrează 20 de absențe nejustificate pe an școlar, raportat la totalul orelor de studiu, sau când absențele nejustificate reprezintă 10% din numărul total de ore pe an școlar la o disciplină de studiu sau modul de specialitate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre