Anul 2025 vine cu unele vești bune, căci vor crește salariile, pensiile și alocațiile. Pe români îi așteaptă însă și creșteri importante la facturi, astfel că majorările nu le vor intra în portofel, ci vor fi cheltuite pe traiul din ce în ce mai scump.
Aproximativ 1,8 milioane de angajați vor avea salariile majorate de la începutul anului, căci salariul minim brut pe economie va crește de la 3.700 lei la 4.050 de lei. Tot de la 1 ianuarie 2025, alocațiile pentru copiii sub doi ani și cei cu dizabilități vor de la 719 lei la 794 de lei. Pentru minorii de peste 2 ani, alocațiile vor crește de la 292 de lei la 323 de lei.
Creșteri la pensii și ajutoare de deces
Și ajutorul de deces va fi mărit, la 8.354 lei pentru persoanele asigurate și 4.177 pentru persoanele neasigurate. În ceea ce privește pensiile, acestea vor fi indexate cu rata inflației.Procentul cu care se face indexarea pensiilor se calculează adunănd două variabile: procentul inflației pe 2023, la care se adaugă 50% din creșterea câștigului mediu brut.
Astfel, pensiile vor crește la 1 ianuarie 2025 cu 12,1%. Tot atunci, pensiile care depășesc 3.000 de lei vor fi impozitate. Impozitul aplicat este de 10% din suma rezultată din valoarea pensiei din care se scade plafonul de 3.000 de lei.
Scumpiri la prețul carburanților
Vestea proastă este că românii vor scoate mai mulți bani din buzunar atunci când vor cumpăra carburanți. Benzina şi motorina se vor scumpi de la 1 ianuarie 2025 deoarece accizele pentru carburanţi vor creşte din nou.
Impactul asupra prețurilor finale la pompă va fi însă mai mic comparativ cu majorările din 2024. Conform Ministerului Finanţelor, pentru 2025 nivelul accizei la benzină este de 2.528 de lei pentru 1.000 de litri și de 2.317 lei pentru 1.000 de litri la motorină.
Se elimină ajutoarele pentru factura de energie
De asemenea, de la anul se elimină plafonarea la prețul energiei, dar și ajutorul pentru plata facturilor de energie, care era până acum în valoare de 1.400 de lei.
Și ajutorul pentru alimente va scădea la 125 de lei și va fi acordat doar de două ori pe an (la fiecare șase luni), comparativ cu 250 de lei o dată la două luni în 2024. Nu în ultimul rând, plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază va fi eliminată de la 1 ianuarie 2025.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Leo de la Strehaia și Carmen Șerban au fost amanți. Dezvăluiri picante
- Vești bune pentru angajați. Mai multe libere legale în 2025
- IPS Teodosie l-a numit pe Călin Georgescu „un trimis al lui Dumnezeu” și pe Putin „un om al împăcării”
- Anul 2025 vine cu vești proaste pentru români. Din ianuarie statul va tăia ajutorul de 1.400 de lei
- Gestul secret pe care îl face Călin Georgescu. Ce semnificație masonică are
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- De ce s-a prăbușit armata rusă pe frontul românesc în Primul Război Mondial?
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
- Zile libere 2025 în România: Calendar complet și semnificația fiecărei zile
- Mesaje de la mulți ani pentru fete - cele mai frumoase urări și felicitări. Mesaje de la mulți...