Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultima oră. Victorie pentru profesori! Guvernul a cedat, dar liderii de sindicat au anunțat: „Mâine este grevă, să fie clar!”

Ultima oră. Victorie pentru profesori! Guvernul a cedat, dar liderii de sindicat au anunțat: „Mâine este grevă, să fie clar!”
După aproape o lună de grevă, profesorii răsuflă ușurați. Executivul n-a avut încotro și le-a acceptat cererea de mărire a salariilor.

UpDate

Liderii de sindicat au ieșit de la negocierile din această dimineață cu echipa guvernamentală. Liderul Marius Nistor a anunțat că greva continuă pentru că nu s-au stabilit lucrurile concrete și, mai ales, o formă concretă care să fie trecută într-o ordonanță de urgență. Se vor consulta liderii cu profesorii după ce vor lua la cunoștință cu toții proiectul de Ordonanță de Urgență pe care îl așteaptă de la Guvern.

„Mâine este grevă, să fie clar!”, a spus răspicat Nistor. Celălalt lider, Hadăr, a declarat la A3 că probabil azi, pe la 11-12.00, vor lua la cunoștință de proiectul de ordonanță și atunci vor ști ce au de făcut, dacă se încheie conflictul sau nu.

Premierul Ciucă a ieșit și el cu declarații, afirmând că a convenit cu liderii de sindicat asupra majorărilor și măsurilor care se vor găsi în noul act normativ.

Vom reveni cu deciziile concrete.

Știrea inițială: Victorie pentru profesori! Guvernul a cedat, dar a pus și o condiție

Sâmbătă, Executivul a spus că va accepta să crească salariile angajaților din învățământ cu 25%, dar și bonusurile cerute. Cu o singură condiție: să oprească greva iar luni să meargă la școală. Sindicatele vor trebui să comunice decizia duminică dimineață, la ora 9.00.

Sâmbătă, liderii sindicali au anunțat că profesorii au spus nu și ultimei oferte a Guvernului care a fost făcută vineri, care prevedea o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă de salarizare. Ulterior, Guvernul s-a sucit și a acceptat cererea profesorilor.

Astfel, aceștia vor avea salariul mărit cu 25% dar vor primi și 1.500 de lei net anual pentru personalul didactic și didactic auxiliar până în 2027, 500 de lei net pentru personalul nedidactic tot până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grilă de salarizare de la 1 ianuarie 2024.

„Noua ofertă  este categoric mai bună decât celelalte (…) ”

„Am primit o invitație la Palatul Victoria de la ora 9.00, pe o nouă ofertă făcută de guvern”. „Această nouă ofertă reprezintă o majorare medie de 25 de procente a salariilor, coroborată cu plata a 50% din diferența care rămâne dintre salariul din 2023 și salariul din 2024. Această diferență de 50% urmează să se aplice de la 1 ianuarie. Asta este ceea ce ni s-a comunicat.

Profesorii și-au împlinit dorința!

În plus, 1.500 de lei – o primă în octombrie pentru (personalul) didactic și auxiliar și o primă de 500 de lei pentru nedidactic. (…) Domnul Hăncescu foarte probabil va merge la Guvern. Sigur că invitația este făcută, trebuie mers, pentru că trebuie văzute detaliile și nu putem să respingem. Orice ofertă vine, ea trebuie verificată. Noua ofertă este categoric mai bună decât cele precedente.

Chiar dacă este insuficientă, categoric este mai bună.”, a declarat Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași, organizație membră a Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (FSLI), pentru Libertatea. Duminică, în ultima ședință a Guvernului Ciucă înainte de rotația parlamentară vor fi emise două ordonanțe de Urgență a Guvernului.

„Greva continuă până la data publicării ordonanțelor în monitor”

Bună seara. Din partea Guvernului ni s-a transmis că sunt acceptate următoarele: 25% creștere salarială de la data de 1 iunie, 1500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, in luna octombrie, 500 anual pentru personalul nedidactic, până în 2027, 50% prima tranșă din noua grilă de salarizare, de la data de 1 ianuarie 2024.

Mâine la ora 9 vom fi prezenți la Guvern și vom solicita proiectul de ordonanță care să reglementeze cele prezentate mai sus și în momentul publicării în MO, conflictul de muncă încetează. Înțeleg ca s-a propus și o ordonanță de plata a orelor din perioada de greva, cu condiția recuperării lor conform unei planificări.

Așteptăm să vedem bună credință a guvernului prin publicarea celor promise. Greva continuă până la data publicării ordonanțelor în monitor”, a spus Simion Hancescu, de la FSLI.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre