Simona Ionescu / Redactor Șef

Vinerea Mare, zi de doliu a întregii creștinătăți. Tradiții și obiceiuri

Vinerea Mare, zi de doliu a întregii creștinătăți. Tradiții și obiceiuri
Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, momentul în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce este o zi de doliu pentru întreaga creștinătate. Ce tradiții se păstrează din cele mai vechi vremuri.  

În Vinerea Mare, cunoscută ca și Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă se ține post negru, iar preoții scot epitaful în mijlocul bisericii, pentru ca toți credincioșii să se închine. Tradiții și obiceiuri.

Cine trece pe sub Sfântul Aer în Vinerea Mare va scăpa de durerile de cap

Trecerea pe sub Sfântul Aer

Zi liturgică, în seara Vinerei Mari se cântă și Prodohul Domnului, apoi credincioșii vor înconjura biserica cu sfântul epitaf, care reprezintă trupului Mântuitorului.  Din cele mai vechi timpuri se cunoaște că prin scoaterea sfântului epitaf credincioșii retrăiesc coborârea lui Iisus de pe Cruce și pregătirea Lui pentru a fi coborât în mormânt.

Tradiția spune că persoanele care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer vor scăpa de dureri de cap și de mijloc în cursul anului. Iar cine își va șterge ochii cu marginea epitafului nu vor mai suferi de dureri de ochi. După ocolire, Sfântul epitaf e pus pe Sfânta Masă unde va rămâne până la Înălțare. Punerea acestuia pe Sfânta masă reprezintă coborârea lui Iisus în mormânt.

Tradiții din Vinerea Mare

Din cele mai vechi timpuri, în Vinerea Mare gospodinele dau cu tâmâie în casă, iar dacă plouă în această zi, atunci anul va fi unul bun și roditor. În Moldova există o tradiție potrivit căreia cine se tunde în Vinerea Mare va fi ferit de boli. O altă superstiție spune că cine se va scufunda în Vinerea Marea în apă rece, va fi sănătos tot anul.

Pentru a fi feriți de boli și dăunători și pomii se vor afuma cu tămâie. Cei care țin post negru vor fi vindeca de boli de piele și vor fi sănătoși tot anul. Tot pentru sănătate, o veche tradiție spune ca înainte de răsăritul soarelui oamenii să alerge desculți prin rouă. În Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se vopsesc ouă, nu se face curățenie.

Rugăciunea care vă scapă de necazuri

În Vinerea Mare se ține post negru

Tot în Vinerea Mare se rostește o rugăciune aducătoare de sănătate și bucurii în viața credincioșilor, vă scapă de necazuri și vă mântuiește de păcate. „Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

„Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă”

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

„Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia”

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai.

Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

„Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile Iadului”

Rugăciunea din Vinerea Mare vă scapă de necazuri

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile Iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia! Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre