Având în vedere că vinul este produsul strugurilor și al drojdiei, unii ar putea presupune că toate vinurile ar fi potrivite pentru vegani, adică cei care nu consumă niciun fel de produs de origine animală. Specialiștii spun că nu e întotdeauna așa.
Tot mai multe persoane devin vegane
Restaurantele, barurile și comercianții cu amănuntul au început să comercializeze unele vinuri ca fiind potrivite pentru vegani, ca răspuns la creșterea veganismului în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA. Potrivit The Vegan Society, 600.000 de persoane din Marea Britanie erau vegane în 2019, față de 150.000 în 2014. În plus, potrivit Ipsos în 2022, aproape jumătate dintre britanicii cu vârste cuprinse între 16 și 75 de ani iau acum în considerare reducerea consumului viitor de produse de origine animală.
Cum se prepară vinul vegan
Trecerea din ce în ce mai mare la veganism poate fi fundamentată prin grija oamenilor pentru bunăstarea animalelor, pentru propria sănătate sau pentru impactul asupra climei. Oricare ar fi motivele, mulți consumatori caută acum să aibă același nivel de claritate în ceea ce privește ceea ce se află în paharul lor, ca și în ceea ce se află în farfuria lor.
Adesea, agenții de afânare tradiționali sunt cei care pot face ca un vin să fie nepotrivit pentru vegani. Albușul de ou sau cazeina (o proteină care se găsește în lapte) pot fi folosite pentru a îndepărta particulele mici de sedimente dintr-un vin care nu pot fi eliminate prin filtrare. Cu toate acestea, alte modalități de a face acest lucru devin din ce în ce mai populare.
Pentru a sigila sticlele se folosește ceara de albine
„Vinurile vegane sunt făcute fără produse de origine animală, astfel încât vinificatorii fie lasă particulele să se scufunde în mod natural pe fundul vinului. Fie folosesc produse de colare non-animale, de obicei bentonită, o formă de argilă sau proteină de mazăre”, a declarat expertul în vinuri, Matt Johnson.
Alte produse de origine animală folosite în producția de vin pot include ceara de albine (folosită pentru a sigila sticlele) și dopurile aglomerate (care folosesc cleiuri pe bază de lapte). Majestic Wine a declarat pentru Decanter.com că vinul vegan „nu va fi fost cleios, filtrat sau nu va intra în contact cu nimic derivat dintr-o sursă animală sau din lapte”. Un studiu recent din Marea Britanie a arătat că doar 39% dintre vinuri pot fi clasificate drept vegane.
Sursă foto: decanter.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook