Simona Ionescu / Redactor Șef

Violator român, plimbat prin pușcăriile Europei. Acum, Italia nu mai vrea să-l țină

Violator român, plimbat prin pușcăriile Europei. Acum, Italia nu mai vrea să-l țină
Unul dintre cei mai periculoși infractori români va fi extrădat din Italia, în România, iar acest lucru e în avantajul lui. Violatorul va scăpa mai repede de pușcărie.

Botoșăneanul Irinel Zeno Havârneanu fusese condamnat pentru viol, în Italia, la 11 ani și 10 luni de detenție. El a fost prins după ce  a fost dat în urmărire internațională în trei state europene. Acum însă, italienii s-au gânndit că e absurd să îl întrețină mai bine de un deceniu pe nenorocit, așa că ni-l trimit acasă. Numai că  mișcarea e în avantajul infractorului. În România nu poate ispăși exact pedeapsa calculată de justiția din Italia, ci doar pedeapsa maximă prevăzută de codul penal românesc, adică 10 ani. Scapă astfel de doi ani de pușcărie.

Botoșăneanul va fi transferat într-o unitate de detenție din pentru a executa cei 10 ani de închisoare pentru un viol comis în Italia. Transferul va fi operat la solicitarea autorităților judiciare italiene.

Violator-criminal eliberat condiționat de Regină

Havârneanu a violat o localnică în Cagliari în 11 noiembrie 2007. A fugit din Italia, iar Tribunalul din Cagliari l-a condamnat la 4.320 de  zile de închisoare pentru viol. Sentința a rămas definitivă pe 5 decembrie 2014, botoșăneanul fiind dat în urmărire internațională.


Ce a ajuns să facă Demi Moore de dragul celor trei soți e neașteptat

Cu cine chefuiește de ziua lui Terminator


Din Italia, violatorul a fugit în Marea Britanie, unde a violat o altă femeie, faptă care s-a soldat cu decesul victimei. A fost capturat, arestat și condamnat la închisoare pe viață.

Culmea, în 2016, a fost eliberat condiționat, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. A fost adus în România. Ulterior, a fost dat în urmărire internațională pentru trafic de persoane. Practic a fost urmărit internațional vreme de 13 ani. Are 45 de ani, a făcut pușcărie în Italia, Marea Britanie și România, a scăpat de cele mai grele pedepse, iar acum, ultima condamnare i s-a redus prin transferul „acasă” cu aproape doi ani.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre