Simona Ionescu / Redactor Șef

Zacuscă ca acum 100 de ani. Nu vă mai săturați de ea

Zacuscă ca acum 100 de ani. Nu vă mai săturați de ea
Toamna se numără bobocii, dar și rețetele de zacuscă. Încercați-o pe aceasta și veți renunța la orice alt preparat culinar, pentru că e o... nebunie.

Zacusca rămâne una dintre cele mai căutate delicii ale românilor. Rețeta aceasta o veți face tot timpul. E incredibil de gustoasă.

Zacuscă ca acum 100 de ani. Nu vă mai săturați de ea

Pentru a prepara această rețetă, despre care se spune că are o vechime de 100 ani, aveți nevoie de 3 kg vinete coapte, curăţate şi scurse bine, dar și 2 kg de ardei și gogoșari copți și curățați, 2 kg ceapă albă. Vă mai sunt necesari 3 l de bulion, 500 ml ulei de floarea soarelui și sare după gust.

Mod de preparare

Pentru început coaceți vinetele pe o tablă, apoi le curățați și scurgeți cât mai bine. La fel procedați și cu gogoșarii și ardeii. Dacă nu faceți zacusca rapid, atunci e bine să-i puneți la congelator. În cazul în care nu vreți să folosiți bulion, dați prin mașina de tocat trei kilograme de roșii. Tocați ceapa cât mai mărunt.

Într-un ceaun mare puneți uleiul la încins și adăugați ceapa. Lăsați să se călească și amestecați ca să nu se prindă. După aproximativ 20 de minute puneți și bulionul sau roșiile și mai lăsați fiarbă 15-20 de minute. În această perioadă dați prin mașina de tocat vinetele și ardeii, apoi le puneți la călit într-un alt ceaun, cu ulei. Lăsați tot aproximativ 20 de minute. La final, amestecați vinetele și ardeii cu ceapa și bulionul.

Zacusca e gata când uleiul se ridică la suprafață

Se amestecă, se potrivește de sare după gust și de lasă la foc mic pentru trei ore. Aveți grijă să amestecați din când în când pentru a nu se prinde. Truc: zacusca este gata atunci când constatați că uleiul se ridică la suprafață. Se sterilizează borcanele, se usucă și se pune zacusca fierbinte.

Sursă foto: caietulcuretete, b1tv

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre