Simona Ionescu / Redactor Șef

Zi crucială pentru Gabi Bădălău. Iubitul Biancăi Drăgușanu află decizia instanței

Zi crucială pentru Gabi Bădălău. Iubitul Biancăi Drăgușanu află decizia instanței
În dosarul de corupție în care a fost arestat tatăl său, iubitul Biancăi Drăgușanu este și el inculpat. Este vorba de o mită consistentă dată unui primar, pentru a obține un nou contract.

Marți sunt trei ceasuri rele, așa se spune, iar Gabi Bădălău speră ca acestea să îl ocolească, fiind o zi crucială pentru el, în instanță. Iubitul Biancăi Drăgușanu își joacă „ultima carte” în încercarea de a scăpa de dosarul pentru șpagă deschis pe numele său.

Fiul fostului senator PSD și boss de la Curtea de Conturi Niculae Bădălău, se prezintă, marți, 30 ianuarie, la Curtea de Apel București. El încearcă să obțină restituirea la Parchet a dosarului în care este acuzat că a dat șpagă în numele tatălui pentru ca un primar să atribuie un contract „cu dedicație” către firma sa de construcții. Amintim că ambii Bădălău, tată și fiu, sunt trimiși în judecată, în două dosare diferite, care au legătură cu aceeași întâmplare.

Gabi Bădălău și tatăl său, Niculae, sunt amândoi trimiși în judecată în legătură cu un contract în comuna Bucșani din Giurgiu

Cei doi sunt judecați pentru că ar fi încercat să îl mituiască pe primarul comunei Bucșani din județul Giurgiu, Dan Păsat, cu suma de 170.000 de euro. Această sumă reprezenta 7% dintr-un contract de reabilitare a rețelei de apă. În schimb, lucrările ar fi fost executate tot de firma familiei Bădălău, care efectuase deja reabilitarea rețelei, dar atât de prost încât a fost nevoie de o revenire. Practic, Bădălău voia ca reabilitarea rețelei de apă să fie făcută cu aceeași firmă care a construit-o cu un an înainte, iar lucrarea avea deja nevoie de reparații.

Cum se apără Gabi Bădălău în instanță

Niculae Bădălău e judecat pentru trafic de influență, în timp ce fiul său, Gabi Bădălău, pentru dare de mită. Încă de la finele lunii august Tribunalul Giurgiu a constatat legalitatea rechizitoriului DNA împotriva lui Gabi Bădălău. El a făcut contestație, iar aceasta se va judeca azi, 30 ianuarie, la Curtea de Apel București.

Ziare.com a consultat dosarul lui Bădălău și a aflat cum încearcă acesta să se apere în contestația care e judecată azi. „În opinia apărării parchetul nu a încadrat cu claritate spațio-temporal înțelegerea presupus infracțională dintre (Bădălău Radu Gabriel și Bădălău Niculae – n.r.) și nici nu a detaliat efectiv în ce a constat aceasta. Mai precis, trebuia să se spună care este rolul fiecărui inculpat în respectiva înțelegere, pentru că din rechizitoriul inițial vedem că ideea, autonomia inițială a aparținut altui inculpat și nu celui din prezenta cauză.

Acuzat de trafic de influență, fostul senator și șef de la Curtea de Conturi, a petrecut trei luni în arest

Și atunci ne întrebăm cum poate deveni acesta autor, fără să ni se explice ce a intervenit între timp și care este spațiul temporal în detalierea acuzației. Din această perspectivă faptul că în mod generic ne spune (Pachetul – n.r.) că există acțiuni de promisiune din partea ambelor persoane și remitere, nu este suficient. Pe de altă parte din nou ni se precizează că remiterea a fost făcută prin intermediul unei alte persoane, (Matache Elena – n.r.). Nici aici nu se specifică locul când cei trei inculpaţi au decis să dea suma de 35.000 lei denunțătorului și care sunt probele care susțin această situație de fapt. (…)

Ori datorită situației ușor atipice și grăbite a parchetului din prezenta cauză observăm că pentru fapta pentru care a fost trimis în judecată (Bădălău Radu Gabriel – n.r.) practic nu avem o urmărire penală începută in rem. Și atunci există câteva argumente pentru că în opinia apărării se impune restituirea cauzei la parchet”, se arată în motivarea Tribunalului Giurgiu din 30 august 2023.

Ce acuzații îi aduc procurorii DNA lui Gabi Bădălău

Amintim că la acea dată Tribunalul Gurgiu a respins cererile și excepțiile invocate de avocatul lui Gabi Bădălău și a dispus începerea procesului acestuia pentru dare de mită. Gabriel Bădălău a fost trimis în judecată pe data de 13 aprilie 2023, fiind acuzat de dare de mită, într-un dosar aparte de cel în care tatăl său, Niculae Bădălău.

„În contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată în fapt de inculpat), ce avea ca obiect „Înființare rețea de alimentare cu apă în comuna (Bucșani – n.r.), județul Giurgiu”, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit bani, prin intermediar, primarului comunei respective.

Gabi Bădălău e acuzat de dare de mită. În fapt, acesta a promis 7% din valoarea contractului, sumă din care a și trimis, printr-un intermediar, 20%

Tot în luna noiembrie 2022, aceluiași edil (Dan Păsat – n.r.), i-ar fi promis un procent de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În scopul menționat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin același intermediar (Elena Matache – n.r.), i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Pe de altă parte, Niculae Bădălău și Elena Matache au fost trimiși în judecată de DNA pe data de 16 decembrie 2022. Și Bădălău senior așteaptă o hotărâre a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Giurgiu, la începutul lunii februarie.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre