Simona Ionescu / Redactor Șef

Superstiții de Înviere. Nu aruncați niciodată lumânarea cu care ați luat sfânta lumină

Superstiții de Înviere. Nu aruncați niciodată lumânarea cu care ați luat sfânta lumină
Sâmbăta Mare momentul în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce obiceiuri se păstrează din vechime.

Tradiția spune că în dimineața Sâmbătei Mari copiii și adulții îmbrăcați în haine noi vor merge la biserică pentru a se spovedi și împărtăși.

Superstiții de Înviere. Nu aruncați niciodată lumânarea cu care ați luat sfânta lumină

În seara ultimei zi din Săptămâna Patimilor, toată lumea merge la biserică pentru a participa la slujbă și a lua sfânta lumină. Gosposinele aduc și coșurile pline de bucate care vor fi sfințite la terminarea slujbei, apoi împărțite celor nevoiași. După ce slujba se termină, se merge la mormintele celor trecuți în neființă cu lumina de la Înviere. Se crede că astfel vor ști și ei că a venit Paștele.

Superstiții în noaptea de Înviere

Lumânarea de la Înviere nu se stinge până acasă. Cu aceasta se va înconjura casa de trei ori pentru a fi ferită de spiritele rele. Lumânarea de la Înviere nu se aruncă și se aprinde la vreme de necaz, grindină sau furtună. Se spune că cine va veni pe lume în noaptea de Paște va avea noroc toată viața. Nu puneți mâna pe sare de Paște, pentru că mâinile vor fi tot timpul transpirate.

Rugăciunea rostită în Sâmbăta Mare se rostește pentru iertarea păcatelor

Nu în ultimul rând, în Sâmbăta Mare se rostește o rugăciune care vă scapă de păcate. “Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că pacatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca sa piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta.

Așa Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință”.

Sursă foto: huff

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre